Meestelgi on bioloogiline kell (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kell.
Kell. Foto: Charles Krupa/AP/Scanpix

See, et naistel tiksub pidevalt niinimetatud bioloogiline kell, mis muudab neil vananedes lastesaamise üha keerulisemaks, on teada-tuntud tõsiasi. Kuid kas teadsite, et ka meestel on bioloogiline kell?

Rootsis asuva Uppsala ülikooli tervishoiuteaduste professori Tanja Tydéni sõnul on naiste soovist rasedust üha rohkem edais lükata tänapäeval saanud oluline probleem, kirjutab Dagens Nyheter. Naistel ei ole vanemas eas mitte üksnes raskem lapsi saada, vaid kasvab ka risk haige lapse sünniks ja tüsistuste tekkimiseks.

Tunduvalt vähem teatakse aga, et ka meestel on bioloogiline kell. Inglismaal asuva Surrey ülikooli ema ja pere tervise professori Jill Shawe’i sõnul on meestele sagedamini iseloomulik riskikäitumine. See tähendab, et nad kipuvad naistest enam alkoholi jooma, suitsetama ja narkootikume tarvitama. Mehed ei lähe ka nii ruttu arstilt abi otsima kui naised.

Kui paljud naised väldivad neid tegevusi teadlikult nii enne rasedust kui ka raseduse ajal, siis see, et kõik see mõjutab samamoodi ka mehe viljakust ja spermat, ei ole paljudele meestele veel kohale jõudnud. Sama kehtib ka ülekaalulisuse ja diabeedi korral. Needki haigused ei mõjuta mitte üksnes naiste, vaid ka meeste viljakust ja sugurakkude kvaliteeti. Sperma kvaliteet on aga väga oluline selleks, et rasedus läheks hästi ja sünniks terve laps.

Spermatosoidide tekkeks läheb ligikaudu 50 päeva. Seetõttu saavad mehed riskide vähendamiseks oma käitumist ka mõned kuud enne naise plaanitavat rasedust muuta. Kuid kõige rohkem mõjutab viljakust vanus, mida muuta ei saa. Seega tekkib küsimus, kas ka mehed peaksid laskma spermat külmutada, selleks et saada hiljem elus terveid lapsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles