Ohtlikke inimkatseid teinud kirurg vallandati (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikke operatsioone teinud kirurg Paolo Machhiarini.
Ohtlikke operatsioone teinud kirurg Paolo Machhiarini. Foto: Belinsky Yuri/ITAR-TASS/Scanpix

Kui seni oli Rootsis asuv Karolinska instituut teatanud, et kurikuulsal kirurgil Paolo Machhiarinil lubatakse töölepingu lõppemiseni teadustööga jätkata, siis eelmisel nädalal langetati otsus mees vallandada.

Macchiarini sai kuulsaks sellega, et siirdas esimest korda ajaloos plastikust ja patsiendi tüvirakkudest koosneva hingetoru, kirjutab Dagens Nyheter. Kui esialgu räägiti, et kirurg on avatanud imelise ja uudse ravi, siis hiljem selgus kurb tõde – patsiendid surid operatsiooni tagajärjel järgemööda. Kirurg ei suutnud aga lõpetada ja tegi Karolinska instituudi loata operatsioone ka Venemaal. Selgus ka, et Machhiarini oli esitanud oma elulookirjelduses valeandmeid ja manipuleerinud osavalt ajakirjanikega.

Kui varem oli Karolinska instituut teatanud, et Machhiarinil lubatakse jätkata töölepingu lõppemiseni, siis eelmisel kolmapäeval otsustati kirurgi vallandada. Instituudi pressiteate põhjal oli sellel kaks põhjust. Esiteks esitas Macchiarini instituuti tööle kandideerides valeandmeid ja teiseks ei olnud ta teadustööd tehes piisavalt hoolas. «Tema tegevusel on olnud väga traagilised tagajärjed selle tõttu kannatanud inimestele ja nende perekondadele,» kommenteeris instituudi personalidirektor Mats Engelbrektson otsust.

Kuigi see kõik oli teada ka varem, keeldus instituudi pressiesindaja lähemalt selgitamast, miks esialgne otsus just nüüd üle vaadati.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles