Päevitamine võib pikendada eluiga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevituskreemi tasuks kasutada.
Päevituskreemi tasuks kasutada. Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul võivad päevitavad naised hoolimata melanoomiriskist elada kauem kui mittepäevitajad.

Rootsi Karolinska ülikooli haigla ja Lundi ülikooli teadlased leidsid uurimistöö põhjal, et naised, kes vältisid päikest, elasid 0,6 kui 2,1 aastat vähem kui naised, kes päevitasid sageli, kirjutab väljaanne Independent.

20 aastat jälgitud 29 518 naise põhjal koostatud analüüsist selgus, et päikese käes viibimine võib vähendada südamehaiguste ja teiste mitte vähiga seonduvate haiguste riski, kuigi selle põhjus tuleb teadlastel veel selgeks teha.

Uurimust eest vedanud dr Pelle Lindqvist tõdes lausa, et päikesest hoidumisel võib olla elu pikkusele lausa sama suur mõju kui suitsetamisel.

Kuigi uuring näitas, et päikese käes viibimine võib vähendada nahahaiguste tekkimise riski, oli vaieldamatu seos päikese UV-kiirte ja potentsiaalselt surmaga lõppeva nahavähi vahel.

Eksperdid soovitavad kasutada vähemalt SPF 15 päevituskreemi 30 minutit enne päikese kätte minemist ning vältida tasuks tugevat päikest ennelõunal kella 11st pärastlõunal kella 15ni.

Teadustööga saab täpsemalt tutvuda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles