Värske uuring: kümne sekundi reegel on müüt (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle neljandiku inimestest hakkab põrandat küürima alles siis, kui tunneb haisu.
Üle neljandiku inimestest hakkab põrandat küürima alles siis, kui tunneb haisu. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Paljud inimesed teavad kümne sekundireeglit, mille kohaselt võib kogemata maha kukkunud toitu süüa juhul, kui see kiiresti üles korjata. Hiljutisest uuringust selgub siiski, et see teguviis ei ole nii hügieeniline kui arvatakse.

Teadlaste hinnangul riskib kuni kolmandik inimesi musta toitu süües oma tervisega, sest bakterid jäävad peaaegu hetkega toidu külge, kirjutab The Telegraph. See tähendab, et paljud inimesed söövad endale põrandale kukkunud toiduga sisse salmonella- ja kolibaktereid.

Uuringust, mille tegi puhastustehnika ettevõte Kärcher, selgus, et 37 protsenti küsitletutest sööksid kogemata köögipõrandale kukkunud toitu, samas kui 38 protsenti sööksid elutoa põrandale kukkunud toitu.

Samas selgus ka, et 49 protsenti küsitletutekst kasutavad põranda puhastamiseks üksnes harja ja 43 protsenti loodab vaid õhuvärskendile, kuigi kumbki meetod ei ole bakterite tapmiseks tõhus. 59 protsenti ootavad enne puhastamist, kuni näevad põrandal mustust ja tervelt 27 ei hakka enne koristama, kui tunnevad haisu.  

Hügieenispetsialist dr Lisa Ackerley sõnul võivad kodudes leiduvad «vaiksed tapjad» paljuneda väga kiiresti: seitsme tunniga võib ühest bakterist saada mitu miljonit. Hügieenispetsialist soovitab põrandat pigem regulaarselt natuke puhastada kui jääda lootma suurele kevadpuhastusele. «Baktereid ja viiruseid ei ole võimalik näha ega ninaga tunda ja neid saab kõrge temperatuuri abil kergesti hävitada, mis tähendab, et auruga puhastamine on ideaalne,» soovitas Ackerley.

Inglismaal asuva Queen Mary  ülikooli mikrobioloog dr Ronald Cutler on samuti veendunud, et kümne sekundi reegel mõjutab tugevalt saastunud pinnalt toidule sattuvate bakterite kogust vähe. Seetõttu tuleks tema hinnangul maha kukkunud toit suhu pistmise asemel kohe prügiämbrisse lennutada. «Ükskõik, kas toit kukub kodus vaibale, köögi põrandale või tänavale, minu nõuanne on, et maha kukkunud toit kuulub prügikasti,» rääkis Cutler. Kümne sekundi reegli on varem kehtetuks tunnistanud ka Suurbritannia riiklik terviseamet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles