5 nippi, kuidas ravida laste külmetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Berlin-Chemie Menarini Eesti

Ravimireklaam

Nohu, köha, palavik… need kolm märksõna tähendavad üht – tegu on külmetusega. Mis on aga köha ja nohu ning kuidas ravida laste sagedast külalist külmetust? 

Köha on reflektoorne hingamisteede kaitsemehhanism, mis tekib hingamisteedes olevate närvide ärrituse tagajärjel. Köha on laste sage külaline just viirushaiguste leviku tõttu ning aja möödudes paraneb see ise. Seega on murtud müüt, et köha ja nohu põhjuseks on külmetumine. Kuid kindlasti tasub arsti juurde minna siis, kui lapse hingamine on raske ning häälekas või tema köha kestab kauem kui paar nädalat.

Viiruslik nohu paraneb ning möödub tavaliselt ligi nädalaga. Vaatamata sellele on tõbine laps ning kinnine nina kurvastuseks nii lapsevanemale kui ka lapsele endale. Nohu võib olla tilkuv või kinnine ning selle põhjustajaks on üldjuhul viirused, millest levinumaks on rinoviirus.

Kuid mis meetodeid kasutada, et külmetus lõplikult seljatada? Järgnevalt aga viis tõhusat ent lihtsat nippi, kuidas ravida ja leevendada pere pesamuna külmetust.

  1. Pakkuge lapsele juua. Vedeliku tarbimine on haigele lapsele väga oluline – haigena võib ununeda päeva veenormi täitmine ja fakt, et keha vajab vett. Vedelik soodustab ka lima väljaköhimist ning leevendab kurguärritust. Jook võiks olla kas soe või leige, kuid kindlasti mitte tulikuum ega jääkülm. Pakkuge oma lapsele lisaks veele taimeteed või sooja sidrunivett ingveriga.
  1. Kõrgem peaalune on haige lapse unele üheks esmatähtsaks nipiks köha ja nohu puhul. Sättige lapse voodimadratsi alla lisapadi või pange voodi kõrvale valmis üks pehme ja keskmise kõrgusega padi, mida vajadusel korral kasutada saaks.
  1. Meel on antibakteriaalne ja antioksüdeeriv toime, mis võitleb bakteritega ning seentega. Mesi vähendab külmetusest tekkinud kurguärritust ja tugevdab looduslikult lapse immuunsüsteemi. Mett võib lisada tee sisse, segada seda kaneeliga ja manustada suukaudselt või teha sellest koos sidruni ning ingveriga võimas vitamiinipomm. Tasub silmas pidada, et mett ei tohi anda alla üheaastasele lapsele ning enne esmakordset tarbimist tasuks lapsele allergilise reaktsiooni ennetamiseks anda seda õige vähe prooviks.
  1. Soolaveega kuristamine leevendab külmetust ning tapab viiruslikud bakterid. Sool kuivatab kurku, vähendab paistetust ja eemaldab liigse sekreedi. Lahustage pool teelusikat soola tassis vees, kui soolane maitse on lapse jaoks ebameeldiv, lisage segule selle magustamiseks natuke mett ja proovige uuesti.
  1. Võta appi meeldiva maitsega köhasiirup, millel on rögalahtistav toime. Flavamed Vaarikas (ambroksool) on lastele mõeldud vaarikamaitseline rögalahtisti. Ravim sobib lastele alates 2 aasta vanusest, see on värvainevaba ja seda on lihtne annustada ka neelamisraskustega patsientidel. Kuna Flavamed Vaarikas (ambroksool) on suhkruvaba, siis sobib see ideaalselt diabeetikutele. Flavamedi (ambroksool) toime algab juba 30 minuti pärast ja kestab 6 kuni 12 tundi. Ravimit tuleb annustada vastavalt juhisele: 2 kuni 5 aastased lapsed pool mõõtelusikat suukaudset lahust kolm korda päevas. 6 kuni 12 aastased lapsed 1 mõõtelusikas suukaudset lahust paar-kolm korda päevas. Kui teie lapse sümptomid 4-5 päevaga ei möödu või süvenevad, pidage nõu arstiga.
Foto: Flavamed

Flavamed Vaarikas (ambroksool) on käsimüügiravim. Näidustus: röga lahtistamine produktiivse köhaga kulgevate ägedate ja krooniliste bronhopulmonaalsete haiguste korral. Annustamine 2…5-aastastel lastel: pool mõõtelusikatäit (2,5 ml) suukaudset lahust 3 korda ööpäevas. Annustamine 6…12-aastastel lastel: 1 mõõtelusikatäis (5 ml) suukaudset lahust 2…3 korda ööpäevas. Täiskasvanud ja üle 12-aastased noorukid: 2 mõõtelusikatäit (2 × 5 ml) 3 korda ööpäevas esimesel 2…3 päeval, seejärel 2 mõõtelusikatäit (2 × 5 ml) 2 korda ööpäevas.  Ilma arstiga konsulteerimata ei tohi kasutada kauem kui 4...5 päeva. Müügiloa hoidja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Glienicker Weg 125, 12489 Berliin, Saksamaa. Täiendav teave: OÜ Berlin-Chemie Menarini Eesti, Paldiski mnt. 27/29, 10612 Tallinn, Eesti.

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles