Hoiatus: järele tehtud Nutella võib olla mürgine

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadikreem võib sisaldada pähklite hallitamisel tekkivaid mürke.
Šokolaadikreem võib sisaldada pähklite hallitamisel tekkivaid mürke. Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Scanpix

Tarbijate nõustamise ja teavitamisega tegelev Saksa sihtasutus Stiftung Warentest testis 21 šokolaadikreemi ja avastas, et paljudes neist on pähklite hallitamisel tekkivat mürki. Kõige kallimal kreemil oli aga veelgi suurem puudus.

Kokku 21-st laboratoorselt testitud šokolaadikreemist 16 sisaldasid pähklite hallitamisel tekkivaid mürke aflatoksiine, vahendab ajaleht Die Welt ajakirjas Test avaldatud uuringut. Kõigis uuritud pähklikreemides jäi mürgisisaldus siiski lubatud piiridesse. Toksiini ei leitud Bionutellast, Nutellast ega selle järgi tehtud variantidest, mida müüvad kauplused Real, Kaufland ja Aldi Nord.

Arvatakse, et aflatoksiinid põhjustavad vähki ja need võivad tekkida siis, kui valesti ladustatud või korralikult kuivatamata pähklid lähevad hallitama. Stiftung Warentesti ekspertide sõnul ei saa neid mürke aga alati vältida.

Tavapärasest suurema aflatoksiinide sisalduse põhjus võib kreeme testinud ekspertide sõnul olla aastaajas. Võimalik, et halvema kvaliteediga kaupa tuli turule pärast seda, kui Türgis oli tunamullu halb pähkliaasta.

Stiftung Warentest ei kontrollinud mitte üksnes šokolaadikreemide saasteainete sisaldust, vaid ka nende väljanägemist ja maitset. Uuriti ka pakendeid koos neil leiduva teabe ja reklaamiga. Testi võitis Nutella ja peale selle said veel viis pähklikreemi hindeks «hea». Kaksteist kreemi olid testijate sõnul «rahuldavad», üks «piisav» ja kaks «kesised».

Kõige kallim kreem maksis saja grammi kohta 1,74 eurot ja seal esines rasvast pärit saasteaineid. Ühe teise kreemi pakendile oli kirjutatud, et toode on laktoosi- ja piimavaba, kuid see ei pidanud paika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles