Moodne aeg põhjustab raskematele haigetele ootamatuid lisahädasid (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Intensiivravipalatis on tänapäeval ohtralt masinaid, mis kõik tekitavad tahes-tahtmata helisid.
Intensiivravipalatis on tänapäeval ohtralt masinaid, mis kõik tekitavad tahes-tahtmata helisid. Foto: Margus Ansu

Kuigi telesarjades on intensiivravi osakondades hämar valgus ning vaikus, siis tegelikult on seal suurem müratase kui rahvast täis restoranis.

Oxfordi ülikooli teadlased hoiatavad, et mõned kõige raskemas seisundis haiged peaksid intensiivravipalatis kandma silmamaske ja kõrvaklappe, et nad üldse saaksid magada, kirjutab Telegraph. Väidetavalt ärkavad kõige haigemad patsiendid just seetõttu iga kuue minuti tagant.

Oxford ülikooli professori teadlase Duncan Youngi sõnul on öösiti küll haiglas vaiksem, kuid mõõtmiste järgi on seal ikkagi müratasemeks mõõdetud 85 detsibelli, mis on sama vali kui tänavamüra. «Kõva lärm põhjustab  magamatust, see omakorda hajevilolekut, mis takistab paranemist,» selgitas Young.

Ta lisas, et nende mõõtmiste tulemusel on intensiivravipalatites päevasel ajal sama tugev müra kui rahvast täis restoranis. Tänavamüraga samaväärne helinivoo on palatites 16 tunnil. Maailma tervise organisatsiooni soovituste kohaselt ei tohiks haiglates helinivoo olla tugevam kui 35 dB, 40 db peetakse maksimaalseks lubatuks.

Kuigi öösiti on helinivoo väiksem ja jõuab harva 85 dB, siis kella 22 kuni kella 7 hommikuni segatakse haige und seitsme kuni 16 minuti järel. Uurijaid tegid ka mitmeid ettepanekuid mürataseme vähendamiseks, näiteks soovitati asendada metallkonteinerid plastikust variandiga, mis sulguvad vaikselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles