Värske uuring paljastab: tegelikult on ülekaalus hoopis poisid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poisid ei pööra tavaliselt kehakaalule nii palju tähelepanu kui tüdrukud.
Poisid ei pööra tavaliselt kehakaalule nii palju tähelepanu kui tüdrukud. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Paljud tüdrukud arvavad, et nad on ülekaalulised, kuigi tegelikult on nende kehakaaluga tavaliselt kõik korras. Hoopiski poisid võiksid mõne kilokese kergemad olla. Hiljutine uuring paljastab noorukite tervisekäitumise ja mõned huvitavad faktid.

Kui oled kunagi imestanud, mis toimub teismeliste peas, siis võiksid läbi lugeda maailma terviseorganisatsiooni uuringu pealkirjaga «Tervisekäitumine kooliealiste laste hulgas», kirjutab Deutsche Welle. Selles uuringus käsitletakse kõikvõimalikke teemasid, alustades vanematega suhtlemisest, koolistressist ja koolikiusamisest ning lõpetades söömisharjumuste, vabaajategevuste, sportimise ja isegi hambapesu harjumustega. Ülekaalulisus ja alkoholi ning sigarettide tarvitamine hõlmab uuringust ainult murdosa.

Uuringus koguti andmeid 42 riigist (Euroopast, Venemaalt, Iisraelist, Kanadast, Gröönimaalt) pärit 220 000 nooruki kohta vanuses 11–15. Tulemustega saab tutvuda ka maailma terviseorganisatsiooni kodulehel. Maailma terviseorganisatsioon hoiatab, et numbrite põhjal ei tasu luua põhjuslikke seoseid, mis võivad viia väärarusaamadeni. Seetõttu on kõige õigem uuringuga ise tutvuda. Kõigile teistele, kes seda teha ei jõua, on siin lühem kokkuvõte.

Ülekaalulisus – tegelikkus ja väljamõeldis

Ülekaalus on rohkem poisid kui tüdrukud. Kanadas, Kreekas ja Küprosel on rohkem kui 30 protsenti 15-aastasi poisse ülekaalus.  Euroopas, sealhulgas Saksamaal, on üks viiendik poisse liiga tüsedad.

Samavanuste tüdrukute hulgas on Kanadas, Gröönimaal ja Küprosel üks viiendik või rohkem ülekaalus. Enamikus teistes riikides arvavad rohkem kui kolmandik tüdrukutest, et nad peavad kiiresti kaalust alla võtma, kuigi tegelikult ei ole see tõsi.

Foto: Deutsche Welle maailma terviseorganisatsiooni andmete põhjal

Tõde ja oletused: tüdrukud arvavad, et on ülekaalulised, kuid tegelikult on kehakaaluga rohkem probleeme poistel. Ülemises reas tüdrukute tegelikkuse ja oletuste võrdlus, all reas poiste oma. Foto: Deutsche Welle maailma terviseorganisatsiooni andmete põhjal.

Ma saan rääkida oma emaga, aga mitte isaga

Albaanias, Kreekas, Ungaris ja Armeenias on kõige suurem protsent teismelisi, kes tunnevad oma perekonna toetust. Enamik poistest ja tüdrukutest ütles, et neil on oma emaga kõigest hea rääkida (Albaanias 86 protsenti poistest ja 91 protsenti tüdrukutest).

Isaga rääkimine on seevastu natuke keerulisem, ainult 54 protsenti 15-aastatest Albaania tüdrukutest arvas, et isaga on kerge rääkida. Poiste hulgas oli vastav näitaja 81 protsenti. Gröönimaa ja Ukraina teismelised tundsid kõige vähem pere toetust.

Hommikusöök, õhtusöök ja tervislik toitumine

Portugalis, Albaanias ja Itaalias väärtustatakse kõrgelt perega koos õhtustamist, vähem oluline on see Poolas, Soomes, Tšehhis ja Slovakkias. Need riigid on skaalal selle väärtuse põhjal  viimased.

Selgus, et riikides, kus lapsed istuvad vanematega söögilaua taha, söövad nad ka rohkem värskeid puuvilju. Kõige rohkem puuvilju söövad Armeenia, Albaania, Portugali ja Itaalia noored. Regulaarselt hommikust süüakse kõige rohkem Portugalis.

Telekas, internet ja sport ei välista üksteist

«Teismelised ei tee piisavalt sporti, sest nad istuvad kogu aeg teleka ees»  – nii kõlab stereotüüpne lause. Maailma terviseorganisatsioon väidab, et see ei pea alati paika. Kuigi kõige vähem teevad sporti Itaalia ja Iisraeli teismelised, ei istu nad siiski ka pidevalt teleka ees.

Moldova teismelised said esikoha teleka vaatamises, kuid samas on nad ka esimesed regulaarselt sportimises. Palju vaadatakse telekat veel Bulgaarias, Taanis ja Albaanias. Vähe telekat vaatavad Portugali, Iiri, Šveitsi, Islandi ja Sloveenia noored.

Moldova noored kasutavad vähe sotsiaalmeediat, et sõpradega kontakti hoida. Veel vähem sotsiaalmeediat kasutavad Rumeenia ja Tšehhi teismelised. Seevastu Makedoonia, Bulgaaria, Austria, Ukraina ja Venemaa noored on sellest lausa sõltuvuses.

Alkoholi tarvitamine regulaarselt ja harvem

Uuring näitab noorukite järkjärgulist alkoholi ja sigaretitarbimise vähenemist. Sellega uhkustamine ei paista olevat enam nii popp. Siiski suitsetab palju Kreeka, Prantsusmaa, Itaalia, Ungari ja Horvaatia 15-aastasi. Saksamaal suitsetab 20 protsenti samavanustest tüdrukutest ja 15 protsenti poistest. Vähe suitsetatakse Kanadas, Iirimaal, Norras ja Armeenias.

Iisraeli noored küll suitsetavad vähe, aga seevastu tarbivad palju alkoholi, järgnevad Bulgaaria, Malta, Rumeenia ja Albaania. 13–15-aastaste hulgas tarvitavad kõige rohkem alkoholi Taani ja Leedu noored.

Kanepi suitsetamine, seks ja vägivald

Tšehhis suitsetab palju 15-aastasi kanepit. Küllaltki palju Tšehhi ja Briti 15-aastasi on seksuaalkogemusega.  Eriti Suurbritannias ei ole kondoomi kasutamine selles vanusegrupis levinud. Seevastu on Armeenia, Moldova ja Albaania teismelised vähese seksuaalkogemusega ning väga vähesed on tarvitanud ka kanepit või marihuaanat. Eelarvamuste vähendamiseks: Holland paikneb kanepi suitsetamises kuskil keskel. Eesotsas on Kanada ja Prantsusmaa.

Belgias on erinevused Flandria ja Valloonia teismeliste hulgas. Prantsuskeelses riigi osas on 11-aastaste hulgas 11 protsenti tüdrukuid ja 36 protsenti poisse hiljuti osalenud füüsilises kakluses. Flaami koolides paistab olukord olevat rahulikum – ainult kaks protsenti tüdrukutest ja 15 protsenti samavanustest poistest on osalenud kakluses.

Valloonia teismelised on Flaami teismelistega võrreldes natuke õnnelikumad. Olukord klassiruumis ei paista üleüldist õnnelikkust mõjutavat.

Lõpetuseks: uuringust paistab, et raha ei tee õnnelikuks. Kõige õnnelikumad noored elavad  Albaanias, Armeenias, Moldovas ja Hollandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles