Vaimsete hädade ravim võib peagi apteegiriiulitelt kaduda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressiooni all kannatav inimene tunneb pidevalt kurbust, kuigi selleks ei pruugi näiliselt põhjust olla.
Depressiooni all kannatav inimene tunneb pidevalt kurbust, kuigi selleks ei pruugi näiliselt põhjust olla. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Mai lõpuni võivad müügilt kaduda ravimi Quetiapine Accord 50 milligrammi toimeainet pika aja jooksul vabastavad tabletid, mida kasutatakse skisofreenia, maania ja depressiooni raviks.

Quetiapine Accord 50-milligrammised tabletid on praegu osades apteekides saadaval, nagu ka teised sama toimeainet sisaldavad ravimid erinevates tugevustes, kuid ravimite võimaliku asendamise ja ravi jätkamise osas tuleb ühendust võtta arstiga, teatas ravimiamet.

Kvetiapiin, mida Quetiapine Accord toimeainena sisaldab, kuulub antipsühhootikumideks nimetatavate ravimite rühma. Seda kasutatakse erinevate vaimse tervise häirete raviks, nagu näiteks skisofreenia, maania ja depressioon.

Inimene, kellel on skisofreenia, võib kuulda või tunnetada asju, mida tegelikult olemas ei ole. Seda haigust põdev inimene võib olla ebatavaliselt kahtlustav, ärev, segaduses või pinges. Tal võib tekkida süütunne või depressioon.

Maania puhul võib inimene tunda ülemäära suurt erutust, ülevust, ängistust, entusiasmi või hüperaktiivsust. Ta võib käituda ka süüdimatult ja muutuda põhjuseta agressiivseks.

Depressioon on hingeline seisund, mille all kannatav inimene tunneb pidevalt kurbust, kuigi näiliselt ei pruugi selleks põhjust olla. Depressiooni haigestunud inimene võib kaotada söögiisu ja tunda, et tal ei ole piisavalt energiat. Sageli võivad tal tekkida ka unehäired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles