Taani viljastuskliinikud meelitavad vallalisi naisi tervest maailmast

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha enam Taani beebisid sünnib spermadoonori abiga ja ei pruugi kunagi teada saada, kes on nende isa.
Üha enam Taani beebisid sünnib spermadoonori abiga ja ei pruugi kunagi teada saada, kes on nende isa. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutise Taani tervisemameti uuringu kohaselt moodustavad üle poole Taani viljatuskliiniku külastajatest välismaa vallalised naised. 

2015. aastal viljastati Taanis kokku 5805 naist ja neist 2778 olid pärit välismaalt. Naisi meelitab Taani liberaalne seadusandlus, mis võimaldab isegi vallalistel naistel valida endale vastavalt eelistustele (mehe pikkus, juuksevärv, silmavärv, haridus) anonüümne doonor, kirjutab The Local.

«Naised tulevad kohale maailma eri paigust, enamjaolt siiski küll naaberriikidest. Esikohal on Rootsi, Norra, Saksamaa, Šveits ja Prantsusmaa,» ütles viljatuskliiniku Stork direktor Iben Kristoffersen.

«Taanis on Euroopa, kui mitte kogu maailma, liberaalseim seadusandlus, mis lubab vallalistel naistel viljastamisele tulla alates 1997. aastast,» ütleb Aalborgi ülikooli professor Stine Willum Adrian, kes on seda teemat juba aastaid uurinud. «Seadusandlus on Euroopas väga erinev, on riike, kus vallalistel naistel ja lesbidel ei ole seda võimalust,» ütleb ta.

Viljatuskliinikus Stork on rohkem kui 90 protsenti külastajatest välismaalased ja rohkem kui pool vallalised. Samas kasvab ka Taanis vallaliste naiste hulk, kes tahavad viljastamist. Eelmisel aastal sündis Taanis vallalistele naistele, kes olid eelnevalt viljastamisele tulnud, rekordarv lapsi – tervelt 580. See moodustab umbes ühe protsendi terves riigis sündinud laste arvust.

Rigshospitaleti viljatuskliiniku konsultant ja Taani viljatusühingu juhataja Elisabeth Carlsen ütles, et mõned naised olid vastu sellele, et laste bioloogilised isad oleks sellesse protsessi kaasatud, samas kui suur osa naisi siiski sooviks, et lapsel oleks ka isa. «Paljud naised on elanud lasteta suhtes, mõned on elanud üksi, aga enamik on soovinud lapsi ja lapsele isa,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles