Ohtlik haigus: vaktsineerimata ema nakatas lapse (3)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cormit Avital kahetseb, et ei lasknud end õigel ajal vaktsineerida.
Cormit Avital kahetseb, et ei lasknud end õigel ajal vaktsineerida. Foto: Youtube

Raseduse ajal läkaköhavastasest vaktsiinist keeldunud ema kahetseb oma otsust, sest ta sai valusa õppetunni, andes eluohtliku haiguse edasi oma vastusündinud lapsele.

Cormit Avital loobus enda sõnul läkaköha vastasest vaktsiinist seetõttu, et ta oli terve ja heas vormis naine. Ta sai selle haiguse vahetult enne väikese Eva ilmaletulekut. Ema kaudu nakatus haigusesse ka pisitüdruk, kes on nüüd intensiivravil viibinud juba kuu aega.

Avital on oma õudusunenäosarnase kogemuse kohta postitanud video, milles ta hoiatab rasedaid emasid vaktsineerimisest keeldumise eest. «Kui saaksin aega tagasi pöörata, siis kaitseksin ennast selle haiguse vastu,» ütleb ta videos, mille on välja andnud kohalik terviseamet Gold Coast Health ja mille võib leida ka Youtube'ist.

Tilluke Eva jäi haigeks kaks nädalat pärast sündi ja tema ema sõnul oli olukord õudne. Laps köhis nii, et muutus näost siniseks ega saanud hingata. «Mõnel hetkel mõtled, et ta on su käes surnud. See tähendab suuri kannatusi pisikesele armsale olevusele, keda sa nii väga armastad,» rääkis Avital oma kogemusest.

Kohaliku terviseameti ekspert dr Paul Van Buynderi sõnul on Eva olukord paranemas. Järgmisel nädalatel saab ta tõenäoliselt haiglast välja. Austraalias oli eelmisel aastal üle 20 000 läkaköha juhtumi. «Kahjuks on see muutumas üha tavalisemaks,» lisas Buynder. Läkaköha on aga tema sõnul vastsündinud lapse jaoks väga ohtlik.

Mis on läkaköha?

  • Läkaköha on haigus, mida põhjustavad Bordetella pertussise nimelised bakterid.
  • Kõige enam mõjutab see vastsündinuid, kellel on kõige suurem oht tüsistuste tekkeks ja nad võivad haiguse tõttu koguni surra.
  • Varased läkaköha sümptomid on sarnased tavalise külmetusega, kuid seejärel tekkib köha ja vahel isegi kopsupõletik.
  • Hapnikupuuduse tõttu võivad beebid köhides siniseks muutuda.
  • Köhahoogudele järgneb õhupuudusest tingitud õhu sisseahmimine.
  • Läkaköhasse võivad nakatuda ka täiskasvanud, kes sageli isegi ei märka, et on haigeks jäänud.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles