Esimesed 1000 elupäeva võivad lapse arengus saada saatuslikuks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laialt levinud Pampersi mähkmed ei pruugigi ohutud olla.
Laialt levinud Pampersi mähkmed ei pruugigi ohutud olla. Foto: SCANPIX

Paljud riigid seisavad silmitsi murettekitava väärtoitumise probleemiga selle mõlemas äärmuses ehk nii ala- kui ka ületoitumisega, mis võib mõjutada lapse arengut just esimestel eluaastatel.

Väikelaste kasvu kängumise põhjuseks võib olla alatoitumine emaüsas või varastel eluaastatel. Kui sellega kaasneb hiljem liigne kaalus juurdevõtmine, seostatakse kängumist toitumisest tingitud kroonilistes haiguste, näiteks diabeeti haigestumise kasvava riskiga.

Kängumine on alatoitumise tunnus, mis põhjustab laste füüsilise kasvu alaarengut. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel ei suuda ligikaudu 161 miljonit last alatoitumisega seotud kängumise ja mikrotoitainete puuduse tõttu saavutada oma maksimaalset arengupotentsiaali.

Mõne väärtoitumise vormiga, sealhulgas alatoitumise, ülekaalu või rasvumise probleemi või nende kombinatsiooniga, seisavad majanduslikust staatusest sõltumata silmitsi peaaegu kõik maailma riigid. Erinevate väärtoitumise harjumuste üheaegne kattumine on kaheäärmuslik väärtoitumise probleem.

WHO andmeil esineb esimesel 1000 elupäeval ebapiisavalt toitaineid saanud lastel sageli kasvu kängumine, nõrk kognitiivne areng ja nõrk immuunsus haiguste suhtes. Väärtoitumine mõjutab ka koolis edasijõudmist ning uuringud on näidanud, et see viib sageli täiskasvanuks saades madalama sissetuleku teenimiseni.

Väärtoitumise probleemi teadlikkuse suurendamiseks on käivitatud väärtoitumise kaardistamise projekt (Malnutrition Mapping Project). See uurimus viidi läbi koos globaalse alatoitumise vastu võitleva ühendusega Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN). Projekt hõlmab andmeid enam kui 30 madala, keskmise ja kõrge sissetulekuga riigi kohta ning tagab ligipääsu riikide lõikes esitatud toitumisalaseid probleeme puudutavale statistikale ja infole.

Kaardile kantud andmed toovad välja mõlemas äärmuses paikneva väärtoitumise probleemiga silmitsi seisvad riigid. Näiteks selgub, et Hiinas elab 8,3 miljonit alla 5-aastast last, kelle kasv on kängunud, samas kui spektri teises otsas on 5,8 miljonit alla 5-aastast last ülekaalulised või rasvunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles