Tähelepanu perearstid: uus võimalus alkoholi liigtarvitamise raviks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasike veini.
Klaasike veini. Foto: Yui Mok/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Tervise arengu instituut kutsub perearste üles osalema hankes alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja lühisekkumise (ALVALi) teenuse osutamiseks, mille eesmärk on  ennetada ja vähendada alkoholitarvitamise häiret ja sellest tulenevaid kahjusid.

Peagi alustatakse Eestis uue teenusega, mis annab perearstidele võimaluse tegeleda senisest paremini alkoholisõltuvuse ja selle negatiivsete tagajärgedega.

Eesti perearstide liidu juhatuse liikme Ruth Kalda sõnul ei pruugi perearst alati arugi saada, et patsiendi hädade põhjuseks võib olla alkohol. Sageli ei mõista ka inimesed ise, et nad on alkoholi tarvitamisega liiale läinud. Tervise arengu instituudi uus teenus aitab sellele hädale jälile saada.

Hiljuti kuulutas Tervise arengu instituut välja perearstidele suunatud hanke alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja lühisekkumise (ALVALi) teenuse osutamiseks. See on esimene perearstidele suunatud laiaulatuslik tegevus, mida rahastatakse Euroopa programmist «Kainem ja tervem Eesti». Programmi eesmärgiks on vähendada Eesti inimeste alkoholisõltuvust.

Kõigepealt tehakse kümnest küsimusest koosnev test. Kuna patsiendid ei pruugi sellele alati ausalt vastata, siis on Kalda sõnul väga oluline, et patsient usaldaks perearsti. Oluline on ka see, et küsitletaks võimalikult paljusid inimesi, nii et inimesed saaksid aru, et neid mitte ei rünnata, vaid tehakse laiemat sõeluuringut. Kui avastatakse, et inimene tarbib liiga palju alkoholi, siis pakutakse talle mitmekülgset abi, mida pakuvad pereõed, sotsiaaltöötajad ja psühholoogid. Lühisekkumise mõju hindamiseks tehakse kordustest.

ALVALi teenust saavad osutada kõik perearstid, kellel on tegevusluba üldarstiabi osutamiseks, nii nagu ka nendega koos töötavad pereõed. Selleks, et patsientidele seda uut võimalust pakkuda, peavad perearstid osalema hankes ja seejärel ka alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja lühisekkumise koolitusel ning kovisioonidel.

«Varasem kogemus on näidanud, et patsiendid suhtuvad lühisekkumisse positiivselt ja nad muudavad selle tulemusena alkoholi tarvitamise harjumust,» ütles Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Ruth Kalda. Lisaks koolitustele toetatakse nõustamisteenust pakkuvaid perearste ka rahaliselt.

Uue teenuse pakkumiseks vajalik raha tuleb Euroopa sotsiaalfondi programmist «Kainem ja tervem Eesti».

Perearstid saavad hanke kohta rohkem teavet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles