Vererõhuhaige jäi Soomes ravimitest ilma (3)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xanax.
Xanax. Foto: Toomas Huik

Soomes töötav mees sattus Helsingis keerulisse olukorda, kui sealne toll konfiskeeris temalt vahetult enne reisi ostetud ravimid.

«Läksin laevalt maha, kui Soome tollitöötaja pidas mind kinni ja küsis, mis asjus ja kuhu ma lähen. Kontrollis dokumente, otsis mu läbi ja siis leidiski need ravimid,» rääkis juba aastaid Helsingis töötav Aleksei. Mehe sõnul on tal kõrge vererõhk ja ta ei tohi närveerida, selleks on talle välja kirjutatud rahusti Xanax.

Lisaks ühe kuu jagu rahustile võeti mehelt ära ka käsimüügiravim No-spa. «Mu naine oskab paremini soome keelt ja ta püüdis selgitada, et see on tema jaoks, aga see võeti ikkagi ära,» rääkis mees. Ta näitas Soome tollile apteegi tšekki, kus oli nimi peal, tõendit selle kohta, et oli samal päeval käinud Eestis arsti juures. Pakkus võimalust kontrollida ID-kaardiga, et arst on talle ravimi välja kirjutanud, kuid midagi ei aidanud. 

Pärast vahejuhtumit saatis mees Soome tollile väljatrüki oma  retseptist, kuid nädala jooksul ei ole ta vastust saanud. «Ma lootsin, et ehk antakse haigele inimesele ravimid tagasi, sest neid on vaja,» tõdes mees. Kuigi väike varu ravimeid on mehel veel alles, siis püüab ta ikkagi konfiskeeritud rohtu tagasi saada. «Aga miks No-spa ära võeti, ei saa ma üldse aru. See ei olnud ju Venemaalt toodud, vaid euroliidust ostetud,» imestab ta.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Liis Prii sõnul sõltuvad Soome minnes kaasa võetavate ravimite nõuded liigist ja kogusest. Ta toonitas, et nõuded  võivad Eestis ja Soomes mõnevõrra erineda. «Nii Eestis kui Soomes on narkootilise või psühhotroopse ravimi kaasavõtmiseks alati vaja Schengeni tunnistust,» selgitas Prii.

 Soome ravimiameti Fimea veebilehe andmetel on Eestist Soome reisides lubatud isiklikuks tarbimiseks kaasa võtta kuni ühe aasta vajadusele vastav kogus ravimit, mis ei ole narkootiline või psühhotroopne. «Eraldi luba ei ole selleks ette nähtud, kuid peab olema selge, et reisijaga kaasas olevad ravimid on  tema enda ravis vajalikud ja kogus ei ole lubatust suurem. Selleks võidakse küsida nt retsepti koopiat või arsti teatist,» selgitas Prii.

 Eesti õigusaktide kohaselt  on ravimitega Soome reisimisel vaja ravimiameti luba, kui:

- erinevaid ravimeid on kaasas üle kümne;

- ühte ravimit on kaasas enam kui viis pakendit või

- ravimi üks pakend on suurem kui nt 200 tabletti või kapslit (teiste ravimvormide puhul vaata täpsemalt ravimiameti veebilehelt).

 «Kui mõlema riigi nõuded on täidetud, siis ei tohiks piiriületusel probleeme tekkida,» oli Prii veendunud.

 Ta sõnas, et antud info põhjal ei saa öelda, mis konkreetsel juhul valesti võis minna ja kas tolli tegevus oli põhjendatud. «Ravimiamet saab aidata selgitada, kas Eestis kehtivad nõuded olid täidetud. Soome tollis tekkinud probleemi põhjused oskab paremini avada Soome toll või Fimea,» ütles Prii.

Ravimitega reisimise info leiab:

- Ravimiameti veebilehel

- Soome ravimiameti Fimea veebilehel

 Seda, kas ravim on narkootiline või psühhotroopne, saab kontrollida siit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles