Ettevaatust: neid toite ja ravimeid ei tohiks koos tarbida (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned esmapilgul täiesti tervislikud köögiviljad võivad ravimitega koos tarbides osutuda ohtlikuks.
Mõned esmapilgul täiesti tervislikud köögiviljad võivad ravimitega koos tarbides osutuda ohtlikuks. Foto: Janerik Henriksson/TT News Agency/Scanpix

Nii mõnigi esmapilgul tervislik toit võib osutuda ohtlikuks neile, kes võtavad teatud ravimeid. Vaata, missuguseid toite ja ravimeid ei tohiks omavahel kombineerida.

Mõned toidud võivad takistada ravimite toimeainete imendumist ja mõned põhjustada või võimendada kõrvalmõjusid, kirjutab news.com.au.

«Teatud toidud sisaldavad kemikaale, mis mõjutavad keha ainevahetust. See, et need on looduslikud, ei tähenda veel, et need kehale ei mõju. On väga oluline, et patsiendid saaksid oma arstiga rääkida kõigest, mida suhu pistavad, ükskõik, kas tegemist on taimede, toidu, jookide või toidulisanditega, sest kõik see võib ravimitega reageerida,» rääkis dr Ross Walker. Näiteks ei sobi järgmised toidud sugugi kõigi ravimitega.

Greip

Kui naudid hommikul greipi, kuid võtad ka kolesterooli taset langetavaid ravimeid, siis oleks tõenäoliselt aeg see puuvili menüüst välja jätta. See puuvili blokeerib olulise maksaensüümi, mis mõjutab mõnede ravimite imendumist. Seetõttu võib  verre sattuda tavalisest rohkem ravimit, mis omakorda põhjustab kõrvalmõjusid, näiteks erinevaid valusid.

Piim

Kui võtad teatud antibiootikume või luuhõrenemise vastu aitavaid ravimeid, siis on halb mõte need klaasikese piimaga söögitorust alla loputada. Kaltsium võib muuta nende ravimite toimet, mistõttu peaks näiteks tetratsükliini, tsiprofloksatiini ja alendronaati võttes vältima ka teisi piimatooteid nagu jogurt ja piim.  Dr Walkeri sõnul takistab kaltsium nende ravimite imendumist, reageerides sellega soolestikus.

Banaanid

Kuna banaanid sisaldavad väga palju kaaliumit, võib nende söömine mõjutada vererõhuravimite toimet. Kaaliumit leidub ka näiteks apelsinides ja lehtsalatis ja liiga suures koguses võib see põhjustada südame rütmihäireid ja puperdamist. Seetõttu peaks vererõhku alandavaid ravimeid võttes banaanidega piiri pidama, kuid täielikult ei ole neist siiski tarvis loobuda, sest nii suurt kogust banaane süüa, et see võib ohtlikuks muutuda, on üsna raske. Seetõttu soovitab dr Walker arstilt küsida, kui palju banaane on kasulik süüa, eriti siis, kui probleeme on ka neerudega.

Lagrits

Südameravimite võtmine ja samas lagritsaga maiustamine ei pruugi olla hea mõte. Kui banaanid tõstavad veres kaaliumi taset, siis lagrits jällegi alandab seda. Näiteks võib lagritsa tarbimine ohtlikuks muutuda siis, kui tarbid digoksiini, sest see võib põhjustada südamerütmi häireid ja viia isegi südameinfarktini.

Lagritsaekstrakt võib aga reageerida ka paljude teiste ravimitega, nagu näiteks insuliin, osa antidepressante, beebipillid ja verd vedeldavad ravimid.

Lehtkapsas ja teised salatiks kasutatavad lehttaimed

Neid rohelisi taimi on kutsutud ka supertoitudeks, kuid kui võtad verd vedeldavaid ravimeid või südame rütmihäirete vastu aitavaid ravimeid, võivad need kahju teha. Väga tugevalt reageerib roheliste lehttaimedega näiteks Warfarini-nimeline ravim, mis aitab vältida trombide teket.

«Lehtkapsas on üks paljudest rohelistest köögiviljadest, milles on palju vitamiini K1, kuid Warfarin toimib just K1-vitamiini blokeerides. Seetõttu võivad need köögiviljad vähendada ravimi toimet,» selgitas dr Walker. Ta lisas, et uuemad ravimid, nagu näiteks aspiriini sisaldavad ravimid, ei reageeri roheliste köögiviljadega.

Kohv

Kui sul on astma, siis tasuks kohvi vältida, sest tavaliselt seostatakse kohviga südame puperdamist, närvilisust ja ärevust.

Hiljuti USAs tehtud uuring näitab ka, et paarid, kes soovivad last saada, peaksid kohvist loobuma. Ameerika Ühendriikide terviseameti ja Ohio uuring näitas, et kui partnerid tarbisid paaril nädalal enne lapse eostamist rohkem kui kaks tassi kohvi, suurenes raseduse katkemise oht 75 protsenti. Kui kohv suurendab raseduse katkemise ohtu, siis multivitamiinide võtmine jällegi vähendab seda üle poole – 55 protsenti. Kui aga jätkata vitamiinide võtmist ka raseduse alguses, siis väheneb selle katkemise oht uuringu kohaselt tervelt 79 protsenti.

Alkohol

Paljude ravimite infolehel on kirjas, et neid võttes ei tohiks alkoholi tarbida. Alkoholi negatiivsetest mõjudest on ka palju räägitud. Ravimitega koos ei tohiks alkoholi tarbide seetõttu, et see mõnuaine koormab maksa. Maks viib kehast välja mürgid ja jääkained.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles