Riigikogu liige: spordiga ma ei ole küll terve oma elu jooksul tervist rikkunud

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna riigikogus toimunud tervisekontrollis said parlamendisaadikud mõõta veresuhkrut, vererõhku ja kolesterooli. Kuna tulemused olid enamikul osalejatel «kahtlaselt» head, siis arvasid tohtrid, et küllap julgesid kontrolli tulla vaid kõige tublimad ja tervemad.

«Õnneks oli kõik korras,» oli endine minister ja praegune riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Urve Palo rõõmus. «Veresuhkur oli piiri peal, kuid küllap oli põhjus hommikupudrus, mille ma kell pool üksteist ära sõin,» rääkis Palo. Tavaliselt on Palol kõik näitajad tipp-topp korras, kuid sporti tahaks ta teha natuke rohkem. «Sügisel võtsin ennast kätte ja käisin kaks-kolm korda nädalas tund aega liigutamas. Nüüd käib päike kõrgemalt ja päevad on pikemad. Plaanin minna jälle metsa jooksma, aga praegu ei käi,» tunnistas Palo ausalt.

Seda, et tervis tundub korras olevat, ütles ka riigikogu aseesimees, Isamaa ja Respublica Liidu liige Helir-Valdor Seeder. Endine põllumajandusminister lisas, et tavaliselt ta küll eraldi trenni ei tee, kuid hoiab end vormis maatööd tehes.

Tulemuste ja võimalusega tervisekontrollis käia jäi rahule ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadik Henn Põlluaas. «Vahva on. Selline kontroll on väga hea. Saan ikka pildi olukorrast. Praegu on veresuhkur tehtud. Öeldi, et suurepärane, aga need ülejäänud asjad on ka suurepärased,» rääkis Põlluaas. Küsimuse peale, kas ta trenni ka teeb, vastas rahvasaadik eitavalt. «Ei, vaat spordiga ma ei ole küll terve oma elu jooksul tervist rikkunud,» naeris ta.

Seevastu riigikogu aseesimees, keskerakondlane Jüri Ratas teeb sporti küll. «Ma arvan, et tervis on päris hea. Kaks-kolm korda nädalas teen trenni. Viimati käisin näiteks eile Harkus metsarajal jooksmas,» sõnas Ratas. Trenn aitab endise Tallinna linnapea sõnul hästi ka muremõtete vastu, mida  tal aeg-ajalt ikka peas liigub. «Igal juhul soovitan kõigil oma tervist vähemalt kord aastas kontrollida,» lisas Eesti olümpiakomitee presidendiks kandideeriv Ratas.

«Mulle öeldi, et vererõhk on natukene kõrgem kui vaja, aga kui arvestada seda kohvikogust, mis ma täna ära joonud olen, siis ma arvan, et see võib ka natuke põhjendatud olla,» rääkis riigikogu liige Toomas Vitsut. Trenni teeb Vitsut regulaarselt. «Käin jõusaalis, jooksmas, aeg-ajalt ujumas,» loetles endine Tallinna linnavolikogu esimees oma lemmikspordialasid.

Meeldivalt üllatunud oli riigikogu liige ja endine ajakirjanik Enn Eesmaa. «Tundub, et tervis on üllatavalt hea. Kõik need näidud, mis võeti, on normis. Mul on ennevanasti olnud natuke probleeme,» möönis Eesmaa. «Ilmselt töötan riigikogus viljastavates tingimustes.» Eesmaa käib enda sõnul võimalikult palju värskes õhus jalutamas, kuid intensiivset trenni ta tavaliselt ei tee.

Riigikogu liikmetest veel enam jäid aga silma sealsed töötajad, nagu näiteks riigikogu kantselei majandusosakonna juhataja Reet Pärgmäe, kes rääkis, et vererõhk on küll natuke madal, kuid üldiselt on tervis korras ja trenni teeb ta ka. «Eile jooksin näiteks tunnikese,» sõnas ta. Korras tundus kõik olevat ka riigikogu töötajatel Margitil, Linnaril ja Tiinal. Küsimuse peale, missugusel ametikohal nad töötavad, vastas seltskond naerdes: «Ametnikud kõik. Tulevased riigikogu liikmed.»

Kõigil tervis korras siiski ei olnud

«Härra, see juustust loobumine teile küll vist kasuks ei ole tulnud,» rääkis vereproovi teinud tervishoiutöötaja ühele riigikogu liikmele, kes seepeale suure kiiruga saali ukse poole tõttas.  

«Isegi sellises seltskonnas võib juhtuda, et leiame mingisuguse terviseriski. Näiteks on juhtunud, et avastame tavapärasest kõrgema vererõhu,» rääkis tervisekontrolli üks peamisi läbiviijaid professor Margus Viigimaa. «Üks kord oli väga pingeline istung olnud ja ühel noorel ministril oli vererõhk väga kõrge. Kusjuures ta oli spordimees ja igati väga teadlik,» tõi kaua aega südamehaigusi uurinud tohter näite. «See näitab, et inimestel, kes on väga kohusetundlikud ja taluvad suurt vaimset stressi, võib koosoleku või vaidluste käigus vererõhk ikka väga-väga kõrgeks minna. See poliitikuelu on ikkagi päris keeruline ja nõuab head füüsilist valmisolekut,» lisas ta.

Samas on see, mida riigikogus tervisekontrolle tehes nähakse, Viigimaa sõnul keskmisest palju parem. Ta rõhutas, et  tervisliku eluviisi ja trenniga saab füüsilist jõudlust ja vaimset töövõimet ka suurendada.

«Need, kes käivad uuringutel, on tavaliselt eriti tublid. Nad alati ütlevad jah, et osa ei tule, sest võib-olla ei ole nende näitajad nii head,» rääkis tuntud südamearst, kes oli ka üks 1993. aastal alguse saanud südamenädalate traditsiooni algatajaid. Riigikogus käib professor Viigmaa koos Eesti tervise fondiga tervisekontrolli tegemas 1990. aastate keskpaigast.

«Sellele riigikogu koosseisule teeme tervisekontrolli esimest korda,» lisas perearst Eero Merilind. «Tavaliselt on ikka nii, et kellel on normid korras, need julgevad tulla. Teised, kellel oleks võib-olla rohkem vaja, ei julge väga tulla,» sõnas tohter. Veelgi põnevam üritus on tema sõnul aga tulemas sel kolmapäeval, mil kätekõverduste, kõhulihaseharjutuste ja jooksukatsete tegemises panevad end proovile tuntud poliitikud, lauljad, näitlejad, saatejuhid ja loodetavasti ka Eesti olümpiakomitee presidendikandidaadid Tõnu Tõniste ja Jüri Ratas.  Programmi nimeks on «Mehed vormi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles