Avastati muutliku südamerütmi kasulik kõrvalmõju

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummaline seos: südamerütvi sage muutumine võib viia paremate otsuste tegemiseni.
Kummaline seos: südamerütvi sage muutumine võib viia paremate otsuste tegemiseni. Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Hiljutisest teadusuuringust selgub, et need inimesed, kelle pulsisagedus sageli muutub, teevad teatud asjades targemaid otsuseid.

Selle järelduseni jõudis rühm Kanada ja Austraalia teadlasi, kes defineerisid targemaid otsuseid kui otsuseid, mis rajanevad inimese võimel tajuda oma teadmise piiratust, olla tundlik konteksti ja selle muutumise suhtes, tunnustada teiste seisukohti ja püüelda vastakate seisukohtade lepitamise poole, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Uurimisrühma juhtinud Kanadas asuva Waterloo ülikooli teadlase Igor Grossmanni ja tema kolleegide katsetest selgus, et muutlikuma pulsisagedusega inimesed lahendasid targemini seesuguseid mõtteülesandeid, kus tuli otsustada õigete käitumisvalikute üle keerukates sotsiaalsetes olukordades. Paremaid otsuseid langetasid katsealused aga üksnes siis, kui katseisikule antud ülesandes kirjeldatud keerukas olukord ei olnud seotud tema endaga.

Selgitada teadlased seda nähtust siiski ei oska, mistõttu tuleb nende arvates taas tunnistada vana tõde, et paljudel asjadel siin maailmas on paljude teiste asjadega seesuguseid seoseid, mida teadlastel annab veel pikka aega avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles