Paljud eakad tarvitavad ohtlikke ravimikombinatsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksteisega reageerides võivad ravimid ohtlikuks osutuda.
Üksteisega reageerides võivad ravimid ohtlikuks osutuda. Foto: Fred de Noyelle/picture-alliance /Godong/Scanpix

Hiljutine uuring näitab, et USAs on suurenenud eakate patsientide osakaal, kellel on risk raskete ravimite kõrvaltoimete tekkeks.

USAs läbi viidud uuringu tulemuste põhjal on 53,4 protsendilt 67,1 protsendini suurenenud 62–85-aastaste inimeste hulk, kes kasutavat viit või enamat ravimit või toidulisandit, kirjutab Med24

Chicago ülikooli farmaatsiadoktori Dima, M. Qato ja tema kolleegide uuringu põhjal kasutas 2010–2011. aastal 15,1 protsenit eakatest suure koostoimeriskiga ravimikombinatsioone, mida on enam kui 2005.–2006. aasta hinnanguline 8,4 protsenti.

Uuringu autorite sõnul on ravimite ebaturvaline kasutamine üha kasvav probleem, mistõttu tervishoiutöötajad peaksid enne ravimite väljakirjutamist hoolikalt kaaluma erinevate ravimite kombinatsioonide kõrvaltoimeid.

Kõige enam oli retseptiravimitest suurenenud statiinide, trombotsüütide vastaste ravimite, mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite ja prootonpumba inhibiitorite kasutamine. Toidulisanditest on kõige rohkem hakatud kasutama oomega-3-kalaõlisid ja D-vitamiini.

Uuringusse oli 2005.–2006. aastal kaasatud 2351 ja 2010.–2011. aastal 2206 inimest vanuses 62–85 aastat. Uuringu kestel viidi läbi koduseid intervjuusid ja otseseid ravimite ülevaatusi. Kasutuselolevaks loeti ravimit juhul, kui vähemalt üht retsepti- või käsimüügiravimit või toidulisandit tarbiti vähemalt kord ööpäevas või kord nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles