Kolm üllatavat toitu, mis aitavad kaalu langetada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadist võib olla kasu kaalu langetamisel.
Šokolaadist võib olla kasu kaalu langetamisel. Foto: BONY/SIPA/Scanpix

Londonis asuva King’s College’i professor Tim Spectori sõnul võib kaalu langetamisel kasu olla veinist, juustust ja šokolaadist.

Spectori sõnul aitavad juust, šokolaad ja vein kaasa positiivsete bakterite arvukuse kasvule meie soolestikus, mis omakorda aitab kaalu langetada, kirjutab Mail Online. Seevastu rämpstoit hävitab need bakterid ja põhjustab kaalutõusu. Hea kehakaalu saladus peitub aga professori sõnul võimalikult mitmekülgses toitumises.

«Mida mitmekesisemat toitu sööme, seda rohkem erinevaid mikroobe on kehas, mis teeb meid tervemaks,» selgitas Spector, kes on varem tuntust kogunud oma teooriaga ülekaalulisuse kiire tõusu kohta kõikjal maailmas. Tema sõnul võivad ülekaalulisuse epideemia põhjuseks olla muutused sooleelustikus.

Inimese soolestikus on ligikaudu 3500 erinevat bakteriliiki, kuid töödeldud toidu üha kasvav söömine ja antibiootikumide arutult sage tarbimine on muutnud meie sooleelustiku palju vaesemaks. «Viisteist tuhat aastat tagasi oli meie esivanemate toidus regulaarselt umbes 150 koostisosa,» rääkis professor. «Tänapäeval sööb enamik inimesi vähem kui 20 eri liiki sööki, ja paljud neist, kui mitte kõik, on kunstlikult rafineeritud,» lisas ta. Enamik töödeldud toidust koosneb Spectori sõnul neljast koostisosast: maisist, sojast, nisust ja lihast.

Eelmisel aastal tegi Spector koostöös oma 23-aastase pojaga katse, milles ülikoolis geeniteadust õppiv Tom Spector sõi kümme päeva üksnes McDonald’sist ostetud kiirtoitu. Uuring näitas, et rämpstoidu söömine tapab soolebakterid, mis kaitsevad inimesi näiteks ülekaalulisuse, suhkurtõve, vähi, südamehaiguste ja põletikuliste soolehaiguste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles