Pigmendilaikude vastu alusta võitlust juba kevadel

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock / Apotheka

Pigmenteerunud nahk viitab ebaühtlasele nahatoonile, millel esinevad nõrgemad ja tugevamad pigmendilaigud. Pigmendihäiretega on mingil eluetapil hädas enamik naisi, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

Melaniin on pruun pigment, mis annab juustele ja silmadele värvuse ning nahale tooni. Seda toodetakse melanotsüütideks nimetatavates rakkudes, kus see jaotub omakorda ümbritsevatesse epidermiserakkudesse ja loob jume. Kui UVkiired melanotsüüte ergutavad, suureneb pigmentatsioon ja tekibki päevitus.

Sagedasemad häired

Pigmendilaigud võivad tekkida mitmel põhjusel – näiteks avaldab mõju pärilikkus, hormonaalsed tasakaaluhäired, teatud ravimid ja ka ravimtaimed, aga kindlasti ka piisava kaitseta päikese käes viibimine. Pigmentatsioon on keeruline protsess, mis on seotud melaniinisünteesi languse, tõusu või rikkumisega organismis. Melaniini moodustumise vigadest tekivad pigmentatsioonihäired. Nendeks on hüper- ja hüpopigmentatsioon, mille põhjuseks on liiga madal või liiga kõrge melanotsüütide aktiivsus: hüperpigmentatsiooni korral on rakud ülemäära tootlikud, hüpopigmentatsiooni korral ei tooda need aga üldse melaniini.

Hüperpigmentatsiooni juures eristatakse kaht pigmendilaigu tüüpi. Ühed on paiksed tumedad plekid – päikese, vanuse ja muude nahapuuduste mõjul tekkinud laigud. Neid ümara või ovaalse kuju ja piiritletud kontuuriga plekke näeb isoleeritult või kobaratena näol, kätel ja dekolteepiirkonnas. Teist tüüpi tumedad laigud, näiteks melasma, esinevad aga suurtel aladel, põskedel, ülahuule kohal ja otsaesisel, neid iseloomustavad ebakorrapärane kuju ja ähmasem kontuur.

Kodune nahakaitse

Nahka tuleks asuda kaitsma juba varakevadest alates. Selleks tuleks valida tugevama kaitsefaktoriga päikesekaitsevahend, näiteks BioNike Defence Sun SPF-50 kerge päikesekaitsekreem, Eucerin Sun päikesekaitse geel-kreem näole SPF 50+, Eucerin matistav päevituspiim näole SPF 50+ ja Avene Sun päikesekaitsekreem SPF 50+  

Alfa- ja polühüdroksühapetega BioNike Defence B-Lucent Drop-on sobib eelkõige päikese- ja vanuselaikude, kuid ka akne tõttu tekkinud laikude eemaldamiseks. Kuna tegu on kooriva vahendiga, tuleb seda nahale kanda õhtuti.

BioNike Defence B-Lucent pleegitav öine kontsentraat eemaldab tõhusalt tumedaid laike, näiteks melasmat. Toode sisaldab komponente, mis takistavad melaniini sünteesi ja kandumist epidermise rakkudesse.

Apteegist leiab ka SPF 50 päikesekaitsepulki, mida on mugav kanda päikesekartlikumatele piirkondadele, kuhu ka pigmendilaigud tõenäolisemalt tekivad – põsesarnadele, huulte ümbrusesse, ninale, kõrvalestadele. Päikese eest soovitatakse kaitsta ka värskeid arme, et nende pigment ei muutuks.

Toonivad kreemid

Üks hea nipp on kaitsta end ka toonivate kreemide abil, mis lisaks näonaha ühtlustamisele pakuvad kaitset ka päikese negatiivsete mõjude eest. Näiteks on Apothekas müügil Avene Sun kompaktpuuderkreem SPF 50 ning Bionike Acteen kompaktjumestuskreem SPF 50, mis varjavad nahavigu ning ka ebaühtlast pigmentatsiooni ja punetust, kaitstes seejuures siiski tänu kõrgele toimespektrile nahka päikese eest. Sarnaseid toonivaid ning samaaegselt päikesekaitset pakkuvaid tooteid on veelgi, näiteks Bioderma Photoderm AR tooniv päikesekaitsekreem SPF 50+,

ISIS Ruboril Expert tooniv päevakreem SPF 50+ ja paljud teised.

Pigmendilaikude teket võivad soodustada lisaks tugevale päikesekiirgusele ka naissuguhormoonide taseme kõikumine, mõningate vitamiinide ja mineraalainete puudus, põletikulised protsessid, mõned ravimid, aga ka haigused. Kõige parem kaitse pigmendilaikude vastu on intensiivse päikese eest hoidumine ning kevadest sügiseni kõrge faktoriga päikesekaitsevahendite kasutamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles