Suhkrur mõjub ajule justkui narkootikum

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud valmistooted sisaldavad suures koguses suhkrut.
Paljud valmistooted sisaldavad suures koguses suhkrut. Foto: Panther Media/Scanpix

Kinnitust leidis fakt, et sage suhkru tarbimine tekitab sõltuvuse, mida võib võrrelda narkomaaniaga.

Queenslandi ülikooli teadlased kinnitasid oma uuringuga, et suhkru tarbimisel on ajule võimas efekt, mis võib mõjutada ka inimeste käitumist, vahendab news.com.au. Teadur Masoor Shariff märkis, et suhkru tarbimise vajadust võib võrrelda narkomaaniaga, kuna neil on hirmuäratavaid sarnasusi – ka sage suhkru tarbimine võib muuta ajurakkude ehitust.

«Ajurakud sisuliselt suhtlevad nii üksteisega kui ka teiste kehaosadega. Kui aga nende struktuuris toimuvad muutused, mõjutab see ühtlasi inimese käitumist,» rääkis Shariff.

Neuroloog Selena Bartlett täpsustas, et suhkru tarbimisel vabaneb ajus dopamiin, mis annab mõnutunde - sama protsess toimub ka narkootikumite tarvitamisel. Pikaajalise narkosõltuvuse või suhkrutarbimise järel dopamiinikogus kehas langeb, mis viib omakorda suurema tarbimisvajaduseni, sest keha soovib uuesti meeldivat tunnet, mida see aine tekitab. Suhkrusõltuvusega võitlemine on Bartletti sõnul sama raske kui narkosõltuvusest vabanemine.

«Suhkur on toitudes väga levinud ning seda tarbivad suurtes kogustes ka lapsed, kellele mõjub see tõenäoliselt samamoodi. Seetõttu peaks me tähelepanu keskmesse seadma suhkru tarbimise vähendamise,» rõhutas Shariff.

Liigne suhkru tarbimine tekitab kehakaalu tõusu, ent suhkrusõltuvus võib põhjustada ka ohjeldamatuid söömishooge, motivatsioonipuudust, meeleolu kõikumisi ning vahel ka depressiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles