Värske uuring: kolesterooliravimid ei pikenda eluiga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolesterooli- ja vererõhuravimite võtmine vähendab küll südameinfarkti ja insuldi riski, kuid ei pikenda eluiga.
Kolesterooli- ja vererõhuravimite võtmine vähendab küll südameinfarkti ja insuldi riski, kuid ei pikenda eluiga. Foto: Toomas Huik

Hiljutisest uuringust selgub, et kolesterooliravimid aitavad ära hoida insulti ja südameinfarkti, kuid need ei anna pikemat elu.

Teadlased uurisid, kuidas mõjutavad inimese eluiga niinimetatud polüpillid, mille võtmine aitaks väidetavalt tervetel inimestel eluiga pikendada, vahendab Saksamaa rahvusringhääling Deutschlandfunk.  Polübillide idee toetajate sõnul on võimalik välja töötada sellised pillid, mida terved inimesed saaksid iga päev võtta, selleks et vähendada haiguste riski ja elada kauem. Pillid peaksid nende arvates sisaldama väikestes kogustes mitmeid erinevaid toimeaineid.

Kuid missuguseid toimeaineid peaksid need pillid sisaldama? Uuringus nimega «HOPE 3» katsetasid meedikud kahe võimaliku komponendi mõju. Üks neist oli kõrgvererõhu ravim ja teine kolesteroolitaset alandav ravim. Eksperiment näitas, et selle ravimikombinatsiooni võtmine aitas märkimisväärselt vähendada südameinfarktide ja insultide arvu, kuid ei vähendanud surmajuhtumite arvu.

Kölni ülikooli endine südamekeskuse juhataja, kardioloog Erland Erdmanni sõnul tähendab, see, et polüpillide teooria ei pea paika.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles