Diabeeti põdevad lapsed saavad endale insuliinipumbad

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on arvel üle 70 000 diabeedihaige.
Eestis on arvel üle 70 000 diabeedihaige. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond koostöös Procter & Gamble’iga kogub annetusi suhkruhaigetele lastele insuliinipumpade ostmiseks.

11aastane Alex ja 13aastane Birgita Eva saavad esimesed lastefondi annetustega ostetud pumbad kätte juba jaanuaris.

Birgita Eva süstib end praegu kuus korda päevas, kuid insuliinipumbaga tuleks teha vaid üks nõelatorge iga kolme päeva tagant. Tüdrukul avastati suhkruhaigus pea kaks aastat tagasi, kui ta läks arsti juurde hoopis teisel põhjusel. Eelnevaid diabeedi sümptomeid neiul polnud.

3. jaanuaril algava kampaania raames ostetakse insuliinipumpasid lastele alates neljandast eluaastast, nooremate laste puhul toetab riik pumba ostu 90 protsendi ulatuses. Hiljem tuleb igal perel aga ise endale soetada 1200-2500 eurot (20 000 -40 000 krooni) maksev pump.

Lastehaigla endokrinoloogi Kaire Heilmani sõnul on teaduslikud uuringud näidanud, et insuliinpumpravi võimaldab parandada haiguse metaboolset kontrolli – see tähendab, et on vähem liiga kõrgeid ja madalaid veresuhkruid. Lisaks lihtsustab insuliinipump ka sotsiaalset elu ehk laps ei pea kindlatel kellaaegadel ja kindlates kogustes sööma ning otsima ruumi, kus insuliini süstida.

Insuliinipump on vajalik, kuna võimaldab annustada täpset kogust ning säästab last igapäevasest nõelaga süstimisest. Käesoleval hetkel on Eestis üle 700 lapse, kes põevad diabeeti, insuliinipumbad on neist vaid 15 protsendil.

Praeguseks on lastefond eraldanud insuliinipumpade ostmiseks pea 32 000 eurot ehk ligi 500 000 krooni, kuid sellest jätkub vaid umbes 20 seadme ostuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles