Soomlased müüsid ligi kahe miljardi eest tervisetehnoloogiat

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem kasvas soome tervishoiutehnoloogia toodete müük USAsse ja kõige rohklem kahanes nende eksport Venemaale.
Kõige rohkem kasvas soome tervishoiutehnoloogia toodete müük USAsse ja kõige rohklem kahanes nende eksport Venemaale. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Eelmisel aastal müüsid soomlased riigist välja tervisetehnoloogiat rekordilise 1,8 miljardi euro eest. Võrreldes eelmise aastaga kasvas tervisetehnoloogia eksport 8,3 protsenti.

Soome kõrgtehnoloogia ekspordist 47 protsenti moodustab tervisetehnoloogia eksport, mis hõlmab meditsiiniseadmeid, diagnostikaseadmeid, implantaate ja kehal kantavad seadmed, kirjutab Yle Uutiset. Kokku müüsid põhjanaabrid mullu riigist välja 95 protsenti tervishoiutehnoloogia valdkonna toodangust. Kõige rohkem müüdi tervishoiuvaldkonna seadmeid Euroopasse, Ameerika ühendriikidesse ja Aasiasse, kusjuures kõige rohkem kasvas eksport USAsse. Venemaa ostis aga Soomelt eelmisel aastal 14 protsenti vähem terviseseadmeid.

Suurim kasv toimus meditsiiniseadmete valdkonnas, mis kasvas aastaga kümme protsenti. Meditsiiniseadmeid müüdi riigist välja 1,3 miljardit euro eest. Soome tervisetehnoloogia liidu sõnul müüvad senisest enam tervishoiutehnoloogia tooteid välismaale just suured rahvusvahelised ja keskmise suurusega ettevõtted. Väikestel ettevõtetel on seevastu keerulisem turule jõuda, sest tootearendus on kallim kui paljudes valdkondades ja selles valdkonnas kehtivad ka paljud nõuded, millest kinnipidamine võib nõuda aega ja raha.  

Tervisetehnoloogia valdkonnas töötab Soomes üle 10 000 inimese. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles