Teaduslikult tõestatud: ameerikalik kätepesu polegi kõige tõhusam

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Glasgow Kaledoonia ülikooli uuring tõestas, et maailma tervise organisatsiooni (WHO) soovitatud kätepesu meetod on õigem kui Ameerika nakkuskontrolli soovitatu.

Teadlased uurisid, kuidas puhastavad alkoholi sisaldava pesuainega käsi intensiivravi osakonnas töötavad 42 arsti ja 78 medõe, kirjutab Telegraph. Uuringust selgus, et WHO soovitatud kuueastmeline kätepesutehnika vähendas bakterite hulka  rohkem kui USA kolmeosaline meetod. Samas võttis see rohkem aega, ehk korralikuks kätepesuks kulus 42,5 sekundit, samas kui USA meetodil pesemiseks kulus  35 sekundit.

«Kätehügieen on kõige olulisem faktor haiglasiseste nakkuste vähendamisel, samas ei ole seni olnud tõendeid, milline tehnika on efektiivsem,» rääkis uuringut läbiviinud Jacqui Reilly. Ta lisas, et kuueastmelise tehnika puhul selgus tõsiasi – paljud meedikud ei jälgi kätepesul juhiseid. Ainult 65 protsenti osalejatest pesi käsi juhiste järgi, kuigi instruktsioon oli silme ees. Reilly sõnul on  vaja edasi uurida, kuidas kätepesutehnika järgimist parandada.

Foto: WHO
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles