Ultraheliuuring võib asendada röntgenpildid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röntgenpiltide tegemine on kulukas ja võib mõnel juhul laste tervise ohtu seada.
Röntgenpiltide tegemine on kulukas ja võib mõnel juhul laste tervise ohtu seada. Foto: Jochen Sand/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et  ultraheliuuring on tõhus ja senisest ohutum vahend laste kopsupõletiku diagnoosimiseks, mis võib tulevikus asendada röntgenuuringut.

Uuring tehti Mount Sinai haigla erakorralise meditsiini osakonda pöördunud 191 lapse kohta, kellest kõige noorem oli vastsündinu ja kõige varem 21-aastane, vahendab Med24.  

Patsiendid jagati kahte rühma. Esimesse rühma kuulunud lastele tehti kõigepealt ultraheliuuring ja kui diagnoos vajas täiendavat kinnitust, siis röntgenuuring. Teise rühma kuulunud lapsed suunati kõigepealt röntgenisse ja siis vajadusel ultraheliarsti vastuvõtule.  

Algajad kardioloogid suutsid ultraheli kasutades kopsupõletiku diagnoosida 30 protsendil juhtudest ja nende kogenud kolleegid 60,6 protsendil juhtudest. Need lapsed, kellele tehti kõigepealt ultraheliuuring, viibisid ka 26 minuti võrra vähem erakorralise meditsiini osakonnas ja kokku hoiti ka raha. Pealegi on ultraheliuuring teadlaste sõnul lastele ohutum, sest röntgenuuringutega kaasnev kiiritus võib ohustada laste tervist näiteks siis, kui neid uuringuid väga sageli teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles