Puugihammustus võib tekitada punase liha allergiat

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Tartes

Pärast puugihammustust on mitmed inimesed täheldanud allergiat punase liha suhtes.

Ameeriklanna September Norman ärkas ühel öösel suure valu ja sügeluse peale. «Ma arvasin, et mingi putukas on mind hammustanud ja proovisin joogiveega seda suust välja uhtuda,» kommenteeris ta. Mõni tund hiljem läksid paiste ta suu ja keel, kirjutas nbcnews.com.

Hirmunult äratas ta üles oma abikaasa. «Mees vaatas mind korra ja ütles, et peame abi otsima.» Kiirabitöötajate sõnul oleks Norman võinud surra, kui abi oleks saabunud 20 minutit hiljem.

Kui arstid said teada, et 56-aastast Normani oli hammustanud puuk ning ta oli pärast seda söönud õhtusöögiks punast liha sisaldavat praadi, otsustasid meedikud kontrollida teda puugihammustusega seotud allergiat tekitavate antikehade suhtes. Vastus oli positiivne.

Puugihammustuse tagajärjel tekkinud punase liha allergia on viimase kahekümne aasta jooksul levinud USA lõuna-ja lääneosas. Viimastel aastatel on aga juhtumite arv kasvanud. Puugihammustus võib osal inimestel tekitada tundlikkust punase liha suhtes. Selle sümptomid on sügelus, paistes huuled ja hingamisprobleemid. Reaktsioon võib mõnel juhul olla eluohtlik.

«Praegu on teada üle 3500 juhtumist,» sõnas North Carolina Ülikooli allergia ja immunoloogiaprofessor dr Scott Commins. «Kuid ma usun, et neid on veelgi.»

Vanderbilti ülikoolis oli mõni aasta tagasi tegemist pigem harva esineva haigusega, kuid praegu ravivad ülikooli doktorid 160 patsienti, kel see haigus on.

Vanderbilti ülikooli professor dr Andrew Nickels usub, et allergia võib tekkida sellest, kui puuk on enne kokkupuudet inimesega hammustanud hirve.

Selle allergia diagnoosi on raske panna, sest allergiline reaktsioon ei ilmne kohe, vaid kolm kuni kuus tundi pärast kokkupuudet. Teiste toiduallergiate puhul tekib allergiline reaktsioon mõne minutiga.

Lisaks pole kõigil samad sümptomid. «Mõnel on lihtsalt kuus tundi pärast veiseliha söömist seedehäired ja kõhukrambid,» sõnas Commins. «Tunneme muret nende patsientide pärast, kes sellest välja ei tee ja kontrolli ei tule.»

Paar aastat pärast puugihammustust on Norman muutunud punase liha suhtes eriti tundlikuks. «Ma ei saa süüa isegi kanaliha, mis on valmistatud varem punase lihaga kokku puutunud grillil. Kohe tekib allergiline reaktsioon.»

Norman on mõistnud, et ta ei saa midagi juhuse hooleks jätta. «Kannan nüüd adrenaliinisüsti igal pool kaasas,» kommenteeris ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles