Perearstid: haigekassa otsus muudab pisikirurgia raskemini kättesaadavaks

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Perearstide Seltsi hinnangul muutuvad pisikirurgilised protseduurid patsientidele raskemini kättesaadavaks, sest haigekassa otsusega ei saa neid alates 1. jaanuarist enam perearsti juures teha, vaid selleks tuleb pöörduda haigla päevakirurgiasse.

Perearstide sõnul tuleb patsiendil nüüd varuda rohkem aega ning suure tõenäosusega pöördub rohkem patsiente seetõttu ka erameditsiini poole ning pikenevad kirurgilise ambulatoorse ravi järjekorrad.

Majanduslikult tähendab haigekassa otsus perearstide hinnangul raviraha ressursside raiskamist, sest lisakulu maksumaksjale on vähemalt kümme miljonit krooni aastas. Näiteks maksab healoomulise nahamoodustise eemaldamine perearsti juures 15,72 eurot ehk 246 krooni, samal ajal kui päevakirurgias on hinnaks 92,10 eurot ehk 1441 krooni.

«Perearsti pädevusse kuuluvate tegevuste suunamine eriarstiabisse on raviteenustele suunatud
ressursside väärkasutus ja inimese omavastutuse tahtlik suurendamine,» seisis perearstide avalduses.

Enamikus maailma riikides kuulub pisikirurgia nende sõnul perearstide tegevuse hulka. Ka Eestis kuulub pisikirurgia perearstide väljaõppesse ja sellist teenust pakuvad paljud
perearstid.

«Olen kindel, et tegemist on lihtsalt kiirustades tehtud otsusega, mida on loodetavasti veel võimalik tagasi pöörata,» ütles perearst Katrin Martinson. «Puudub ju igasugune mõte kulutada ühe protseduuri peale lisaks patsiendi ajale ka ligi kümme korda rohkem maksumaksja raha,» lisas ta.

Erinevate protseduuride tegemist perearstikeskuses tuleks Martinsoni arvates pigem just soosida, sest perearstid on saanud selleks vajaliku väljaõppe ja see on nii patsiendile kui riigile ka kõige odavam.

Perearstide selts saatis haigekassale järelpärimise ning tegi ettepaneku jääda seni kasutusel olnud lahenduse juurde, mis on nende hinnangul patsiendi jaoks parim ja majanduslikult mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles