Ekspert: toidutootjad võiksid piimatoodetes vähendada suhkrut (1)

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted.
Piimatooted. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kuigi kohupiimakreemid ja magusad jogurtid tunduvad tavalisele ostjale igati tervislikud, kuuluvad need uute toitumissoovituste kohaselt hoopis maiustuste hulka.

Magusate piimatoodete puhul tehti juba alguses viga. Nimelt, need valmistati liiga magusad ja nüüd on raske sealt seda suhkrut välja võtta, selgitas tervise arengu instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi toiduliidu konverentsil. Ta soovitas toiduainete tööstusel hakata järk-järgult vähendama suhkrusisaldust, et inimeste maitset ümber harjutada. «Kindlasti ei tasuks hakata suhkru asemel kasutama suhkruasendajaid,» sõnas ta.

Uute riiklike toidusoovituste järgi kuuluvad magusad piimatooted nagu pudingid, kohupiimakreemid ja jäätised mitte enam piimatoodete, vaid maiustuste gruppi ja neid soovitatakse tarbida üha vähem. «Ühes 400-grammisesse kohupiimatopsi on lisatud 40 grammi suhkrut ja kui 5-6-aastane selle ära sööb, siis saab ta päevase suhkrukoguse kätte,» rääkis Pitsi.

Kümmekond aastat kehtinud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovituste kohaselt peaks inimene oma igapäevasest energiast saama 10 protsenti suhkrust, siis nüüd soovitatakse valgeks surmaks kutsutud aine tarvitamist märgatavalt vähendada.

WHO teatas, et uute suuniste kohaselt peaks suhkru tarbimine igapäevaselt jääma alla 10 protsendi ning eesmärgiks seatakse selle vähendamine viie protsendini. Ehk, viis protsenti normaalse kehamassi indeksi korral on 25 grammi ehk ligikaudu kuus teelusikatäit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles