Eaka liikumiskiiruse järgi saab eluea pikkust ennustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eaka liikumiskiiruse järgi saab eluea pikkust ennustada
Eaka liikumiskiiruse järgi saab eluea pikkust ennustada Foto: SCANPIX

USA Pittsburghi ülikooli teadlaste sõnul saab eaka liikumiskiiruse järgi hinnata tema elu pikkust.

Kui keegi kõnnib raskustega ja jalgu järele vedades, arvatakse kohe, et sel inimesele on probleeme, eriti kehtib see aga eakate kohta, kirjutab mcnbc.msn.com.

Gerontoloogid võrdlesid 35 000 eaka inimese käimiskiirust nende tervisliku seisundiga. Eakate liikumiskiiruse mõõtmisi oli USA erinevates haiglates ja hooldekodudes tehtud ajavahemikul 1986 – 2000.

Kõik uuritud olid üle 65-aastased ning nende tervislikku seisundit oli jälgitud 7  - 21 aastat. Uuritud isikute keskmine vanus oli 73,5 aastat, enamik neist olid naised ja valgenahalised.

Uurimise ajal suri 17 528 inimest.

Eakate liikumiskiirus oli keskmiselt 0,92 meetrit sekundis. Kui eaka käimiskiiruse oli üle meetri sekundis, siis ennustas see keskmisest pikemat eluiga.

Eriti kehtis käimiskiiruse ja tervise seos üle 75-aastaste puhul. Uurijate sõnul kajastub eaka liikumiskiiruses ta üldine tervislik seisund – kui heas korras on ta luustik, lihased, siseorganid ja närvisüsteem ning kui palju ta saab energiat kulutada.

Uurijate sõnul saab liikumiskiiruse põhjalt teha kindlaks, kui vanaks isik elada võib sama moodi nagu seda tehakse suitsetamisharjumuse, vererõhu, kehakaalu ja haiguspäevade järgi.

Lihtne kõndimise uuring aitaks ka neid eakaid, kes liiguvad väga aeglaselt ehk alla 0,6 meetri sekundis. Vaid paarimeetrise käimise põhjalt  saaks määrata füsioteraapiat, mis aitaks neil paremini liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles