Värske uuring: rämpstoidu kahjulikku mõju saab vähendada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui süüa palju kala, liha, puu- ja köögivilju ning muid kasulikke toite, siis võib endale vahel ka väikese hamburgeri lubada.
Kui süüa palju kala, liha, puu- ja köögivilju ning muid kasulikke toite, siis võib endale vahel ka väikese hamburgeri lubada. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et rämpstoit ei ole nii kahjulik, kui seda kombineerida koos Vahemere toiduga, milles on palju puu- ja köögivilju, kala ja rafineerimata toitu.

Uurijad võtsid vaatluise alla üle 15 000 inimese 39-st riigist ja täheldasid, et Vahemere toit vähendab riski saada südamerabandus või insult, siis nii-öelda «lääne dieet», milles on palju magusat, suhkruga jooke ja sügavkülmutatud toitud, tõstab nende haiguste riski, vahendab Independet hiljuti ajakirjas Europea Heart Journal ilmunud artiklit.

Uus-Meremaal asuva Aucklandi ülikooli teadlased palusid uut südameravimit katsetama nõustunud pärgarterite haigusega inimestel vastata ka küsimustikule elustiili kohta. Seal uuriti, kui sageli tarbivad vastanud liha, kala, piimatooteid, täisteratooteid, puuvilju, maiustusi magustusi, sügavkülmutatud toitu ja suhkrurikkaid jooke.

Seejärel andsid uurijad kõigi vastanute toidulauale 24 punkti süsteemis hinnangu. Vastanute toidulaud jagati kaheks: «Vahemere dieet» ja «lääne dieet». Eraldi hinnang anti mõlemale poolele toidulauast, hinnates, kui palju nende «dieetide» juurde kuuluvaid toite küsitlusele vastanud tarbivad.

Uurijad külastasid vastanuid uuesti kolme ja poole aasta pärast ja said teada, et 10,1 protsenti neist olid selle aja jooksul saanud kas südamerabanduse või insuldi, mis olid vähem tabanud neid inimesi, kelle toidulauale kuulus palju «Vahemere dieedina» kirjeldatud sööke.

Ootamatu oli professor Ralph Stewarti juhitud teadlaste rühmale siiski avastus, et ebatervislikuks peetavate toitude söömine suuremates kogustes ei tõstnud tingimata insuldi ega südamerabanduse riski. Stewarti sõnul näitavad uuringu tulemused, et ebatervisliku toidu eest manitsemise asemel peaks inimeste tähelepanu rohkem juhtima tervisliku toidu söömise vajadusele.

Tema sõnul ei leidnud küll uuringus tõestust oletus, et rafineeritud süsivesikute, sügavkülmutatud söökide, suhkrute ja magustoitude mõõdukas tarbimine teeks tervisele kahju, kuid see ei tähenda siiski, et nüüd võiks rahuliku südamega piiramatus koguses rämpstoitu süüa. Uuringus anti inimeste toitumisharjumustele vaid üldine hinnang ja tähelepanu ei pööratud näiteks toiduga saadavatele kilokaloritele, mis on ülekaalulisusega seotud haiguste tekkel määrava tähendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles