Seda värvi linad meelitavad voodilutikaid (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voodilutikas (ladina keeles Cimex lectularius)
Voodilutikas (ladina keeles Cimex lectularius) Foto: Wikimedia Commons

Värske uuring annab märku, et punased voodilinad tasub pigem ostmata jätta, sest just see värv meeldib kõige enam voodilutikatele.

Teadlased jõudsid selle arusaamiseni, meisterdades erinevat värvi paberist väikesed telgid ning lastes seejärel voodilutikatel kümne minuti jooksul otsustada, mis värvi telki nad peitu poevad, kirjutab Time.

Voodilutikad suundusid ülekaalukalt just punastesse telkidesse. Meeldivuselt järgmine oli voodilutikatele must. Rohelisi ja kollaseid telke kippusid need putukad aga vältima.

Teadlased arvasid, et roheline ja kollane värv võivad anda voodilutikatele signaali, et tegemist on väliskeskkonna või hästi valgustatud kohaga, kust neid putukaid tavaliselt ei leia.

Teadlased on arvanud, et punast võivad voodilutikad eelistada seetõttu, et veri on punane ning nad toituvad verest. Pärast uurimuse läbi viimist leidsid teadlased, et punane võib voodilutikatele meeldida ka seetõttu, et nad ise on punast värvi ning tahavad liikuda teiste voodilutikate juurde, kuna on harjunud üheskoos elama.

Uurijad lisasid, et voodilutikate värvieelistused sõltusid sellest, kas putukad olid näljased või söönud, ning samuti sellest, kas tegemist oli vanuselt nooremate või vanemate voodilutikatega.

Uuring avaldati ajakirjas The Journal of Medical Entomology, uuringut saad lugeda siit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles