HIV levib üha enam heteroseksuaalsete ja vanemate inimeste seas

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi eest kaitseb kondoom.
HIVi eest kaitseb kondoom. Foto: Panther Media

Uute diagnoositud HIV-i juhtude analüüs näitab, et viiruse levik Eestis on stabiliseerunud, kuid siiski kõrgel tasemel. Oluliselt on aga kasvanud nakkuse heteroseksuaalne levik, samuti diagnoosi saanute keskmine vanus nii meeste kui naiste seas.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul näitab seksuaalsel teel HIV-i nakatumise kasv seda, et epideemia on süstijate ringist välja murdmas, teatas sotsiaalministeerium. «HIV epideemia ohustab rahva tervist ning seetõttu peame olukorda otsustavalt sekkuma ning võtma eesmärgiks vähendada uute HIV juhtude arvu poole võrra,» rõhutas minister.

Tervise arengu instituudi vanemteadur Kristi Rüüteli sõnul nakkuse heteroseksuaalne levik kasvanud eriti naiste ja vanemate kui 34-aastaste seas. «Seni peamise riskirühma, narkootikume süstivate inimeste seas, on HIV-i levimus stabiilne, kuid nakkuse levik ei ole siiski lakanud. Tõusnud on ka homoseksuaalsel teel levinud juhtude arv,» rääkis Rüütel ja lisas, et ,is puudutab HIV-testimise üldist taset, siis seda võib Eestis hinnata väga heaks, küll aga oleks vajalik paremini suunata testimist neile, kes on tõenäolisemalt nakatunud.

Tänavu esimeses kvartalis on sotsiaalministeerium käivitanud mitmeid uusi tegevusi HIV ennetuseks. Alates sellest aastast on riigieelarvest lahendatud HIV-ravimite kättesaadavus vastavalt patsientide vajadusele ning loodud konkreetne plaan HIV-epideemiaga võitlemiseks, mille jaoks on riigieelarvest aastateks 2017–2020 taotletud lisaraha. Lisaks on sotsiaalministeeriumil koostöös haigekassaga koostamisel HIV ravijuhend, millesse on plaanis kaasata kõik selle valdkonna oluliste institutsioonide esindajad. Ravijuhendi eesmärk on tagada HIV-nakkuse võimalikult varajane diagnoosimine, raviga alustamine ja ravi järjepidevus.

Samuti on sotsiaalministeeriumil koostöös Ida-Virumaa perearstidega plaanis läbi viia HIV testimise pilootprojekt, mille käigus testitakse kõiki projektis osalevate perearstinimistute 16-59-aastaseid patsiente. «HIV-testimisest võiks tulevikus saada perearsti igapäevatöö osa,» ütles minister Ossinovski.

2015. aastal diagnoositi Eestis 270 uut HIV-i nakatunut, mis teeb 20,5 juhtu 100 000 elaniku kohta. Uute juhtude arvu poolest on Eesti Euroopa Liidus jätkuvalt esimesel kohal.

Ülevaade HIV-nakkuse ja kaasuvate infektsioonide epidemioloogilisest olukorrast Eestis 2000-2015 on kokku pandud terviseameti, tervise arengu instituudi ja sotsiaalministeeriumi andmetel ning erinevate teadusartiklite ja rahvusvaheliste väljaannete põhjal.

2015. aastaga lõppes HIV-i ja AIDS-i senine riiklik strateegia, mille kohta on tellitud lõpphindamine eesmärgiga hinnata HIV ennetuses seniste tegevuste efektiivsust ning eesmärkide ja indikaatorite täitmist. Raporti valmimise tähtaeg on 2016. aasta juuli algus. Tulemuste põhjal kavandab riik järgnevaid samme viiruse leviku ennetuseks.

Sotsiaalministeerium teatas ka, et HIVi ja narkomaania ravi- ja ennetustöö saab riigieelarvest 2,4 miljonit eurot lisaraha. See tähendab, et lisaks HIV ja narkomaania ennetustegevuste aastaeelarves seni kavandatud 5,4 miljonile eurole lisandub igal aastal veel 600 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles