Suhkru kahjulikkust uurinud teadlane naerdi välja

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkru kahjulikkust uurinud teadlast ei uskunud pool sajandit tagasi keegi.
Suhkru kahjulikkust uurinud teadlast ei uskunud pool sajandit tagasi keegi. Foto: SCANPIX

Tänapäeval on uskumatu mõelda, et kedagi peetaks hulluks, kui ta ütleks, et suhkur on tervisele kahjulik.

Aga täpselt nõnda juhtus briti teadlase John Yudkiniga. Ta ei saanud oma elueal kuulsaks teadlaseks, sest ta uskus, et suhkur on kõige suurem oht tervisele, kirjutab Huffington Post.

Yudkin uuris suhkru mõju üle kümne aasta. 1972. aastal avaldas ta oma leiud töös «Puhas, valge ja surmav: kuidas suhkur meid tapab ja mida me saaks teha, et seda lõpetada», kuid kahjuks valel ajal. Sel ajal usuti, et küllastunud rasvad on kõige suurem oht tervisele, mistõttu Yudkini uuringut peeti naeruväärseks ja ta maine rikuti.

Praegu aga mäletavad teda toitumisspetsialistid, kes usuvad, et «suhkur on vaenlane». Tema oma-ajast-ees-leide kasutavad oma töödes erinevate toitumisraamatute autorid.

Põhjus, miks Yudkini leide tõsiselt ei võtud, võis peituda ajastuses. Ta hakkas oma teooriat laiemale publikule demonstreerima 1950. aastatel, mil USA president Dwight Eisenhower oli üle elanud infarkti. Presidenti hakati ravima madalat kolesterooli hoidva ravirežiimiga. Yudkin oli selle suhtes väga kriitiline.

California ülikooli endokrinoloogi Robert Lustingi sõnul ei saanud Yudkin oma uuringutele vastukaja.

Irooniliselt on aga tänapäeval Yudkini uuring leidnud väga palju vastukaja ning saanud väga populaarseks. Mõru maik on suus aga neil, kes muretsesid aastaid kolesterooli ja küllastunud rasvade pärast, kuid ei pööranud tähele suhkrukogustele, mida tarbisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles