Sperma kvaliteedi kohta selgusid üllatavad tõsiasjad

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kõrge stressitase on üheks mõjuriks, mille tõttu DNA spermas killustub. See võib omakorda mõjutada järglaste saamist või neile edasi kanduda.

Uuringu kohaselt mängivad mitmeid elustiili tegurid rolli sperma kvaliteedis, kuid oluline osa on ka DNA-l, vahendab Reuters. Kahju võivad tekitada näiteks ülekaalulisus, stress ning isegi sagedane mobiiltelefoni kasutamine.

Poola teadlased viisid koostöös dr Marian Radwaniga Gameta haiglast läbi uurimuse, milles keskendusid 286 alla 45-aastase mehe spermaanalüüsidele. Suurem osa meestest olid ülekaalulised, mittesuitsetajad ning mõõduka stressitasemega. Pooled neist olid mobiiltelefonide omanikud olnud vähemalt kuus aastat. Lisaks oli tegu viljatusravikliiniku klientidega.

Ilmnes, et mida vanem oli mees ning mida suurem oli tema stressitase, seda killustatum oli DNA tema spermas. Samuti olid ebaküpsemad seemnerakud meestel, kes olid ülekaalulised või kasutanud mobiiltelefoni rohkem kui kümme aastat. Samas märkisid teadlased, et sperma kvaliteedil puudus seos rohke kohvi- või alkoholitarvitamisega, suitsetamise ning füüsilise aktiivsuse tasemega.

Lisaks on mõningaid tõendeid, et viljakust mõjutav DNA-kahjustus võib edasi liikuda ka mehe järglasteni. See tõstab geenimutatsiooni riske, mis on seotud mitmete haigustega. Kuna tavapärane spermaanalüüs ei tuvasta DNA-kahjustusi spermas, võib see ohustada ka mehi, kelle sperma kvaliteet tundub olevat normaalne.

«Peamiselt tuleks mõelda sellele, et tegurid, mis põhjustavad stressi ning annavad tunda DNA-kahjustustes, tulenevad meie enda ebatervislikust elustiilist. Lihtsad vahendid nagu näiteks  joogaga tegelemine aitavad stressi taset vähendada ning ühtlasi parandavad elukvaliteeti,» rõhutasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles