Ravile saab alles siis, kui juhtub midagi õudset (7)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Mis ühendab ennast ja oma ema tappa üritanud tegelast, Aasias orjastatud ja siis päästeoperatsiooni käigus koju tagasi toodud noormeest ning inimest, kes üritas katuselt alla hüpata? See, et psühhiaatrilist abi said nad alles siis, kui midagi oli juba juhtunud.

Eestis on terve Valga linna jagu ehk 12 000 skisofreenikut. Sageli jõuavad nad haiglasse alles siis, kui on teinud midagi tõeliselt ohtlikku: ähvardanud inimesi tappa, rünnanud neid korduvalt füüsiliselt või pannud käe iseenda külge. Enne seda saab haigus aga pika aja jooksul süveneda, sest paljud skisofreenikud ei tunnista, et neil oleks midagi viga. Ja end terveks pidavat inimest pole võimalik veenda psühhiaatri vastuvõtule minema.

Niisiis vaatavad omaksed haiguse süvenemist jõuetult pealt ja teevad seda seni, kuni juhtub midagi piisavalt jubedat, et psühhiaater on valmis inimese haiglasse vastu võtma ja kohtunik määrab talle tahtest olenematu ravi. Hullemal juhul – nagu juhtus äsja Viljandis – sooritab psüühiliselt haige inimene ränga kuriteo ja sel juhul saadetakse ta sundravile pärast kohtuotsust.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles