Naiste teadlikkus rinnavähist on kasvanud

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui rinnavähk varakult avastada on võimalus haigusest võitu saada suur.
Kui rinnavähk varakult avastada on võimalus haigusest võitu saada suur. Foto: Elmor Riig/Sakala

Eelmisel aastal käis Põhja-Eesti regionaalhaiglas mammograafilisel sõeluuringul rekordarv naisi – 6928, see on 13 protsenti rohkem kui aastal 2014.

Maikuu on rinnavähi varajase avastamise kuu, mille eesmärk on teadvustada, et varases staadiumis avastatud rinnavähk on ravitav, teatas Põhja-Eesti regionaalhaigla.

«Meil on hea meel, et naiste teadlikkus rinnavähi varase avastamise tähtsusest on kasvanud. Iga naine saab oma tervise heaks teha seda, et sõeluuringule tulla,» ütles regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja dr Maret Talk. «Iga tuhande sõeluuringu kohta avastasime kuus rinnavähi haigestumist,» lisas dr Talk. 84,2 protsenti sõeluuringul leitud rinnavähkidest olid varases staadiumis (I–II).

Rinnavähk on naiste kõige sagedasem pahaloomuline haigus. Euroopas on rinnavähk esimesel kohal surmapõhjusena naistel vanuses 35–59 aastat. Euroopa liidu riikide naistel on elu jooksul risk haigestuda rinnavähki üks kaheksale. Rinnavähi korral on otsustavalt tähtis jõuda ravile vähi varases staadiumis. Rinnavähi varaseks avastamiseks ellukutsutud mammograafilised sõeluuringud aitavad märgatavalt vähendada suremust rinnavähki, erinevate maade statistika järgi 30–35 protsenti.

Eesti vähiregistri statistika järgi jääb naistest, kellel on diagnoositud rinnavähk lokaalses staadiumis, viie aasta jooksul keskmiselt ellu 96 protsenti, lokaalselt ja/või regionaalselt levinud rinnavähi puhul on elulemus 76 ja kaugmetastaaside puhul kõigest 12 protsenti.

Jaanuaris avaldatud uurimuse kohaselt on Eestis rinnavähi kogusuremus vähenenud, peamiselt 50–59 vanuserühma arvelt (so Eestis sõeluuringu eagrupp), kus suremus on alates 2000 vähenenud üle nelja protsendi igal aastal. Suremus on vähenenud ka alla 50-aastastel, kuid 60+ naistel püsib suremus juba alates 1996 samal tasemel. «Siit järeldub, et kindlasti tuleb naistel ka siis, kui neile enam sõeluuringu kutseid ei saadeta, olla aktiivsed ja jätkata regulaarset rindade kontrolli,» ütles dr Talk.

Sel aastal ootame rinnavähi mammograafilisele sõeluuringule naisi sünniaastatega 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966. Sõeluuringu sünniaastate naised mammograafiaks saatekirja ei vaja. Nooremad rinnakaebustega naised ja pärilikku riskigruppi kuuluvad naised (perekonnas emal, õel või vanaemal on diagnoositud rinnavähk) saavad uuringule tulla rindu kontrollima perearsti, naistearsti või muu eriarsti saatekirjaga. Samuti ootame vanemaid naisi, kes Eesti sõeluuringu sihtgrupist välja on jäänud, sest risk haigestuda jääb kõrgeks ka hiljem.

Regionaalhaigla radioloogiakeskuses töötab juba neljandat aastat rinnakabinet. Rinnakabinetti on oodatud naised kõikjalt Eestist, kui neil esineb rinna-alaseid probleeme, küsimusi või kaebusi. Vajalik on perearsti või eriarsti saatekiri. «Aastas avastame üksnes regionaalhaigla rinnakabinetis 90–100 esmast rinnavähi juhtu, see on ligikaudu 15 protsenti kõigist Eesti esmajuhtudest,» ütles dr Talk.

2015. aastal külastas rinnakabinetti regionaalhaiglas 2912 naist, kellel 97 juhul diagnoositi rinnavähk. Rinnakabinetti pöördujatele tehakse vajadusel radioloogilised uuringud ja võetakse ultraheli kontrolli all koeproov kahtlasest koldest. Lisaks lühikestele järjekordadele on rinnakabinetil veelgi eeliseid. Kui radioloog kontrolli käigus rinna kasvaja avastab, suunatakse patsient kiiresti edasi raviarsti vastuvõtule.

Dr Riina Kütneri juhtimisel tegutseb regionaalhaiglas rinnavähi töörühm, kus kogenud rinnakirurgid, keemia- ja kiiritusraviarstid ning patoloogid koos radioloogide ja nukleaarmeditsiini arstidega ühtse meeskonnana rinnavähi juhtusid koos arutavad ja haigetele parimat võimalikku diagnostikat ja ravi pakuvad. Kokku diagnoositi Põhja-Eesti regionaalhaiglas 2015. aastal 441 esmast rinnavähi juhtu (seitse protsenti rohkem kui 2014. aastal). Nendest 73 protsendil jõudsid patsiendid ravile varases staadiumis.

Euroopa mammograafilise sõeluuringu juhised näevad ette skriinida naisi vanuses 50–69. Eesti on ainus Euroopa liidu riik, kus ei järgita neid juhiseid ja sõeluuringule kutsumine lõpetatakse palju varem: 2015. aastal kutsutakse Eestis sõeluuringule vaid naisi vanuses 50–60. Rinnahaigustega tegelevate spetsialistide-arstide seisukoht on, et uuringutega tuleks jätkata ja naise vanemas elueas, kuna risk rinnavähki haigestuda jääb kõrgeks naise elu lõpuni.

Täpsemalt saab lugeda regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja dr Maret Talki blogipostitusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles