Mida teha jalgade valu ja koormuse vältimiseks?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Kõndimist peetakse üheks efektiivseimaks treeninguvormiks, kuid seda vaid juhul, kui iga samm valu ei tekita. Apotheka proviisor Janika Tähnas annab kolm soovitust, kuidas oma jalgade eest hoolt kanda.

1. Kanna õigeid jalanõusid. Kuna valdav osa teedest on kaetud asfaldiga ja suur osa liikumisest toimub kõval pinnasel, esinevad tihtipeale valud labajala piirkondades. Jalavalul võib olla mitmeid põhjuseid alustades ülekoormuse või liigesepõletikuga ja lõpetades radikuliidiga. Seepärast on oluline kanda õigeid jalanõusid – liiga kitsad või pisut väikesed jalanõud võivad põhjustada traumasid, varbaliigeste põletikku ja koormuse ebaühtlast jaotumist. Valed jalanõud võivad põhjustada sageli ka kiiret väsimust ja valu jalgades. Jalatseid valides tuleks silmas pidada, et ninaosa oleks piisavalt kõrge ja lai ning annaks varvastele piisavalt ruumi. Kannaosa peaks olema parajalt ümber kannaluude, hoidmaks ära jala ülemäärast liikumist külgedele. Samuti peab jalatsi kannaosa kõrgus olema paras, sest sobimatu kõrgusega konts võib põhjustada ebaühtlase surve jaotumise ja sellest tulenevalt liigesekahjustusi. Pehmendusega sisetallad ning piisava paksusega välistallad vähendavad jala põrutust.

2. Jälgi oma toidusedelit.

Ülekaalulisus koormab liigeseid, aidates kaasa jalavõlvi madaldumisele ning jalakoormuse ebaühtlasele jaotumisele. Oluline on toituda mitmekesiselt, suurendades igapäevamenüüs puuviljade, köögiviljade ja täisteratoodete osakaalu. Mõõdukas füüsiline aktiivsus tuleb alati kasuks.

3. Kasuta vajadusel tugitaldasid.

Kui koormus jalgadele on märkimisväärne, siis tekivad varem või hiljem kaebused, mida oleks võimalik tugitaldasid kasutades ennetada. Õiged tugitallad aitavad jalalaba vajalikust kohast toetades ühtlustada ning koormust vähendada, kindlustades mugava käimise ja seismise. Eriti vajalik on toetada jalavõlvi, sest toestamata jalavõlvist võivad saada alguse näiteks selja-, põlve- ja puusavalu. Tugitalla peab valima õiges suuruses, sest vale tugitalda soetades on kahju suur ning kaebuse leevendamise asemel võib tervisemure hoopis süveneda. Eriti hoolikad peavad jalanõude ja tugitaldade valikul olema diabeetikud, kuna halvasti kontrolli all olev veresuhkur kahjustab jalanärve, vähendab jalgade tundlikkust ning põhjustab kergemini ka halvasti paranevaid haavandeid.

4. Kanna jalgade eest hoolt.

Ajapikku tekivad jalgadele kõvenenud nahk ja mõhnakesed. Neid saab eemaldada salitsüülhapet sisaldavate kreemide abil. Apteekides on müügil ka jalgu kooriva efektiga sokid, mille toimeained  eemaldavad surnud nahakihi ja hooldavad kannalõhesid. Lõhenenud kandadele aitab hästi ka CCS kannapalsam, mis vähendab ka karedust ja muudab naha pehmeks ja siledaks. Kui aga soovid, et jalgadel poleks ebameeldivat lõhna, kasuta selleks spetsiaalselt loodud deodoranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles