Seitse operatsiooni, mis lõppevad kõige sagedamini surmaga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa erakorralisi operatsioone on väga ohtlikud, kuid päästavad tavaliselt siiski elu.
Osa erakorralisi operatsioone on väga ohtlikud, kuid päästavad tavaliselt siiski elu. Foto: Jochen Sand/picture alliance/moodboard/Scanpix

Nüüd on eksperdid välja selgitanud, missugused erakorralised lõikused lõppevad kõige sagedamini surmaga.

Ameerika Ühendriikides Bostonis asuva Brighami naistekliiniku uurijad analüüsisid 421 476 erakorralist lõikust vajanud patsiendi andmeid, mis pärinesid 2008.–2011. aastast, vahendab ajaleht Mirror ajakirjas JAMA Surgery ilmunud teadustööd. Tehtud lõikused jagati 35 rühma, et näha missugused neist on kõige ohtlikumad.

Uurijad avastasid, et järgmised lõikused moodustavad 80 protsenti surmaga lõppenud erakorralistest lõikustest.

  1. Jämesoole osaline eemaldamine
  2. Peensoole eemaldamine
  3. Sapipõie eemaldamine
  4. Haavandtõve kirurgiline ravi
  5. Kõhukelme lõikus
  6. Ussripiku ehk pimesoole eemaldamine
  7. Kõhuõõne avamine

Ülalnimetatud lõikused moodustavad 80 protsenti erakorralistest lõikustest, ligikaudu 1,2 protsenti neist operatsioonidest lõppeb patsiendi surmaga ja 15 protsenti tüsistustega. Kõigist erakorralistele lõikustele järgnevatest tüsistustest moodustavad nende operatsioonide tüsistused 79 protsenti.

Kuigi see teave võib tunduda hirmutav, tuleks tähelepanu pöörata siiski sellele, et need andmed kehtivad üksnes erakorraliste lõikuste puhul, mis tehakse kõige tõsisemalt haigetele ja kõrge surmariskiga patsientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles