Peavalu võib olla hoiatus

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ei ole tegemist traumaga, võib valutav pea anda märku probleemidest peaajuga.

Nagu valud südames kaitsevad organit hävitava ülekoormuse eest või valu jalas ei luba lõplikult rebestada juba vigastatud kõõluseid, nii annab ka aju meile peavaluga märku, et tuleb peatuda, vahendab terviseuudised.ee.

Kui tegemist on stressi, pingelise ootamise või ägedate perekonnatülidega, ütlevad neuronid meile: «Ma ei taha seda teha». «Ma ei jaksa enam» on märk üleväsimusest. Kuigi tehniline progress lubab meil töötada nii ööl kui ka päeval, on meie füsioloogia jäänud endiseks. Lõpuks võivad neuronid teatada, et «Ei ole söödav!», kui ühed või teised mürgid tungivad läbi arvukate barjääride närvirakkudeni.

Praktikas esinevad aga kõik need faktorid koos. Näiteks ettevalmistus sessiks on nii stress, öö läbi õppimine kui ka kohvi üledoseerimine.

Peavalutablettidest nõiaring

Veel üks asjaolu, mida ei saa eirata – paljud peavalutabletid meelitavad patsiendi lõksu, aidates kõrvaldada ebameeldiva tunde, kuid ravimi ärajätmisel nad ise kutsuvad esile sama peavalu, mille vastu veel eile võitlesid. Niinimetatud ravimite ületarvitamisest tingitud peavalu ehk MOH viib selleni, et valu ei kao isegi siis, kui võtate vaba päeva, lülitate telefonid välja, tõmbate paksud kardinad akende ette ja heidate voodisse pikali. Sellist peavalu esineb 4% patsientidest. Spetsialiseeritud kliinikutes pannakse taoline diagnoos 40% patsientidest.

Kõige enam põhjustavad ravimite ületarvitamisest tingitud peavalu tsitramoon (17%), sedalgiin (13%), pentalgiin (10%), caffetiin (7%) ja teatud analgeetikute kombinatsioon (38%).

Ka siis, kui vaadata pikalt läbi viltu kiskuvate prillide vanasse kuvarisse, tekib peavalu. Tähendab on veel üks faktor – silmade väsimine. Kui pärast mõnetunnist arvuti taga töötamist tekib peavalu, võib see olla lihtsalt meeldetuletus, et on vaja osta uus monitor või uued prillid. Seniks tuleb aga appi massaaž ja õige režiim – regulaarsed puhkepausid ja õige valgustus.

Kui kõik mainitud asjaolud on välistatud, aga peavalu ei kao, pöörake tähelepanu muudele aspektidele. Kõik teavad, et peavalu tekitavad ka alkohol ja nikotiin. Valu võib põhjustada isegi märkamatu lõhn. See kõik on individuaalne ja igaühel on omad esile kutsujad ehk käivitajad.

Loe, kuidas mõjutab peavalu toitumine ja millised ravimid seda põhjustavad terviseuudised.ee-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles