Trenni ajal joomisele ei pöörata piisavalt tähelepanu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treenides võib tekkida veepuudus.
Treenides võib tekkida veepuudus. Foto: SCANPIX

Valio möödunud aasta lõpus läbiviidud eestimaalaste sportimisharjumuste teemaline uuring näitas, et organismi jaoks üliolulist vedelikutarbimist peab trenni ajal meeles pisut üle poole aktiivselt sporti harrastavatest inimestest.

Valio Eesti turundusdirektor Krista Kalbini sõnul ei pööranud 42% uuringus osalenud treenijatest  sportides oma keha vedelikukaole mingit tähelepanu, teatas Valio. Ka Eesti kulturismi ja fitnessi meistrivõistluste 17-kordse võitja Ott Kiivikase hinnangul on vedelikupuuduse eiramine harrastussportlaste seas sageli esinev probleem.

«Nii mõnigi treenija rõõmustab trennijärgselt kaalule astudes väiksema numbri üle mõistmata, et see pole tingitud rasvade põletamisest,vaid vedelikukaost, mis väljendub varem või hiljem halvas enesetundes,» lausus Kiivikas ja lisas, et ka trenniaegne väsimus, peavalu ja tüdimustunne võivad olla tingitud vedelikupuudusest, mistõttu peaks igal treenijal alati olema sportides käepärast pudel vett või spordijooki.

Kalbini sõnul näitasid uuringu tulemused, et mida noorem on treenija, seda tähelepanelikumalt suhtub ta oma organismi piisava veetaseme hoidmisesse. «72% kuni 25-aastastest noortest ütles, et joob trenni tehes vett või spordijooki ning vanuse kasvades see näitaja järk-järgult väheneb. 46-55-aastaste treenijate puhul tarbib treeningu ajal vedelikku vaid 43%,» lisas ta.

Kalbin märkis, et huvitaval kombel on vedeliku tarbimine trenni ajal olulisem neile, kes harrastavad sporti siseruumides. «Vabas õhus treenijate puhul pidas vedeliku tarbimist oluliseks 44%. Jõusaalis, spordihallides ja aeroobikasaalides treenijate puhul on see näitaja juba 68%,» tõdes Kalbin.

Uuring näitas, et kõige levinum spordijook on vesi. «52% küsitluses osalenutest kinnitas, et joob trenni ajal vett ning eriti hinnas on puhas vesi kuni 25-aastaste noorte seas, kellest kustutab trenni tehes veega janu 67%. Vaid 4% vastanutest tarbib treeningu ajal mõnd spetsiaalselt treeningueesmärke toetavat spordijooki,» rääkis Valio turundusdirektor.

Ott Kiivikase sõnul aitab vee tarbimine hoida töövõimet treeningu ajal, samas suurema koormuse puhul peaks veele lisama juba BCAA asendamatuid aminohappeid, mis kaitsevad lihasväsimuse eest ega anna kaloreid.

«Eriti tugeva treeningu puhul on teretulnud ka süsivesikutel baseeruvad spordijoogid, mis aitavad distantsi vältel energiavarusid täiendada. Neil, kes treenivad näiteks kaalulangetuse eesmärgil kolm korda nädalas tund aega, ei ole aga süsivesikutel baseeruvaid jooke mõistlik tarbida – oluline on, et organism kasutaks omi rasvavarusid, mitte ei ammutaks joogist uut energiat,» märkis Kiivikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles