Miks ei saa võõras kohas välja puhata?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahel võib uni meist võitu saada tavapäratus kohas, kuid see ei tähenda, et õnnestub end välja magada.
Vahel võib uni meist võitu saada tavapäratus kohas, kuid see ei tähenda, et õnnestub end välja magada. Foto: David Ellis/picture alliance/moodboard/Scanpix

Ükskõik, kas ööbid hotellis või oled kellelgi külas, fakt on see, et võõras voodis ei maga inimene end nii hästi välja kui enda omas.

Kui teadlased teevad uneuuringuid, siis jätavad nad sageli esimese öö andmetest välja, sest inimesed magavad sel ajal võõras kohas väga halvasti, kirjutab ajakiri Travel and Leisure. Varem ei teatud siiski selle põhjust.

Hiljutises ajakirjas Current Biology avaldatud uuringus heitsid Ameerika Ühendriikides asuva Browni ülikooli teadlased valgust sellele, mis toimub inimese peas ajal, kui ta magab harjumatus paigas. Nad mõõtsid une ajal 35 noore inimese ajutegevust.

Teadlased avastasid, et esimesel võõras kohas veedetud ööl toimub ajus midagi ainulaadset: parem ajupool küll magab, kuid vasak jääb ärkvele. Sellist ühe ajupoole ärkvelolekut on varem täheldatud ka loomadel, nagu näiteks vaalad, delfiinid ja linnud.

Uurijad arvavad, et aju peab uues kohas esialgu öösel valvet. «Keskkond on nii uus, et meil võib vaja minna järelevalvesüsteemi, et ümbritsevat jälgida ja kõik ebatavaline avastada,» selgitas üks uuringu autoreid Masako Tamaki. Teisisõnu oleme magades kõige haavatavamad ja pooleldi ärkvele jäädes võib aju püüda meid kaitsta.

Uurijad täheldasid ka, et kui nad varustasid katsealused kõrvaklappidega, siis reageeris vasak ajupool tugevatele helidele rohkem kui parem, mis viitab samuti selle ajupoole suuremale valvsusele.

Esialgu jääb lahendamata veel mõistatus, miks jääb ärkvele just vasak ajupool ja miks see on nii üksnes esimesel võõras kohas veedetud ööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles