Ministeerium kaalub immuniseerimiskava uuendamist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine aitab ära hoida paljusid haigusi.
Vaktsineerimine aitab ära hoida paljusid haigusi. Foto: Liis Treimann

Sotsiaalministeerium plaanib immuniseerimiskava täiendamist, uute vaktsineerimiste lisamisel on kõne all HPV ja pneumokokk-nakkuse vastased immuniseerimised.

Rahvatervise osakonna nõuniku Martin Kadai sõnul on tänaseks Tartu ülikooli tervishoiu instituudil inimese papilloomiviiruse ja pneumokokk-nakkuse vastaste vaktsiinide kulutõhususe raportite uuendamine lõpujärgus, kirjutab Terviseuudised.

Ministeeriumil on plaanis paluda ülikooli tervishoiu instituudil raportite tutvustus immunoprofülaktika ekspertkomisjonile ning teistele osapooltele mai alguses. Pärast raportite tutvustamist võetakse päevakorda immuniseerimiskava muutmine. Muudatuste tegemisel lähtutakse eelkõige Eesti epidemioloogilisest olukorrast, kuid võetakse arvesse ka muu maailma praktikat.

Lääne-Tallinna keskhaigla nakkusarst Helen Mülle sõnul on kõige sagedasemad pneumokoki poolt põhjustatud infektsioonid äge keskkõrvapõletik, põskkoopapõletik ja kopsupõletik. Pneumokokk võib aga tekitada ka meningiiti ja sepsist. Sagedamini põevad pneumokokk-nakkusi alla kaheaastased lapsed, vanemaealised inimesed ning kroonilisi haigusi põdevad inimesed.

Pneumokokk-nakkust ravitakse antibiootikumiga ja selle vältimiseks soovitatakse end vaktsineerida. Mülle sõnul on kindlasti soovitatav vaktsineerida alla kaheaastaseid lapsi, üle 65-aastaseid inimesi ning inimesi, kes põevad kroonilist kopsuhaigust, südamehaigust, neeruhaigust või diabeeti, samuti inimesi, kelle puhul on plaanis organi siirdamine, keskkõrvaimplantaadi paigaldamine või põrna eemaldamine.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles