Maksavähi risk ei lange ka pärast B-hepatiidist tervenemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
B-hepatiiti aitab vältida vaktsineerimine.
B-hepatiiti aitab vältida vaktsineerimine. Foto: Toomas Huik

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) läbi viidud uuringust selgus, et hepatotsellulaarse vähi risk püsib kõrgenenuna ka pärast B-hepatiidi viirusest vabanemist. 

B-hepatiidi viirus (HBV) levib kehavedelikega, nõelte jagamisega, meditsiiniseadmetega, seksuaalkontaktiga ja vertikaalsel teel emalt lapsele sünnituse ajal, kirjutab Med24.

Krooniline B-hepatiit kujuneb välja kahel kuni kuuel protsendil täiskasvanud haigestunutel ning 90 protsendil nakatunud vastsündinutel. Kroonilise B-hepatiidi tagajärjel kujunenud maksatsirroosi või hepatotsellulaarse maksavähi tõttu sureb umbes 15 protsenti infektsiooni põdevatest täiskasvanutest ja 25 protsenti lapseeas nakatunutest. Tänu vaktsineerimisele on B-hepatiiti haigestumine oluliselt langenud. 

Uuringus leiti, et viirusest vabanemine ei toonud kaasa erinevust maksavähi kujunemise riski osas. Maksavähki haigestumise šansside suhe oli sarnane nii infektsioonist paranenutel kui ka neil, kellel infektsioon püsima jäi. Uurijad ei tea praegu, miks viirusest vabana vähirisk ikkagi kõrgem püsib.

Teadustöö autorid soovitavad patsiente ka pärast kroonilisest B-hepatiidi infektsioonist vabanemist jälgida maksavähi kujunemise osas. 

Loe uuringu läbiviimise kohta pikemalt Med24-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles