Värske uuring: ravivea tõttu sureb väga palju inimesi (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi kümme protsenti inimestest sureb USAs ravivigade tõttu.
Ligi kümme protsenti inimestest sureb USAs ravivigade tõttu. Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et Ameerika Ühendriikides on surmapõhjustest kolmandal kohal ravivead, mille tagajärjel sureb seal üle veerand miljoni inimese.

Kõik kõige sagedasemad surmapõhjused on USAs seotud tervisega, vahendab Time hiljuti meditsiiniajakirjas BMJ avaldatud uuringut. Kaks kõige olulisemat surma põhjust on USA riikliku statistika järgi südamehaigused ja vähk, mis kumbki nõuavad seal ligikaudu 600 000 inimelu aastas. Kolmandana on varem toodud kroonilisi alumiste hingamisteede haigusi nagu bronhiit. 

Hiljuti avaldatud uuringust selgub siiski midagi üllatavat – tegelikult suri ainuüksi 2013. aastal 252 454 inimest ravivigade tõttu. See arv on juba praegugi kõrgem kui insuldi ja Alzheimeri tõve põhjustatud surmade arv kokku, kuid kui arvesse oleks võetud ka haiglavälist arstiabi, siis oleks see veelgi suurem.

«Kokku sureb ravivigade tõttu igal aastal märkimisväärselt palju inimesi,» ütles USAs asuva Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli tervisepoliitika professor ja kirurg Martin Makary. Nad uurisid nelja surmaandmete analüüsi ja jõudsid tulemusele, et ravivead põhjustavad ligikaudu 9,5 protsenti kõigist surmadest.

Ravivigadena määratleti potentsiaalselt ohtlikud vead, mida võidakse haiglas teha. Nende hulka kuuluvad vale diagnoosi panemine, vale ravimikoguse manustamine ja patsiendi hooletusse jätmine kommunikatsioonivigade tõttu. Sellised vead võivad vahel olla tähtsusetud, kuid need võivad ka lõppeda nende inimeste surmaga, kes oleksid muidu võinud kaua elada.

Surmatunnistusele kirjutatakse Ameerika Ühendriikides inimese surma põhjus koodiga ja ravivead ei kuulu võimalike valikute hulka. See tähendab, et need ei kajastu ka sealses riiklikus statistikas. Eksimuse üle ei nõua arve pidamist ka maailma terviseorganisatsioon, mille nõuetega on USA statistika kooskõlas. Sel põhjusel ei ole täpselt teada, missuguste eksimuste tõttu täpselt kõige rohkem inimesi sureb. Meedikud ise oma vigu avalikult kuulutama ei kipu, sest see võiks lõppeda suure kahjunõudega.

«Vana kooli meedikud ei tunnista tavaliselt, et inimesed surevad tegelikult pigem ravivea, mitte haiguse tõttu, mille vastu nad abi otsivad,» rääkis Makary. Viimasel ajal on tema sõnul siiski ilmunud palju teaduslikku kirjandust, milles näidatakse, missugune tähtsus on ravivigadel ja patsiendiohutusel. Makary on veendunud, et just selline teaduskirjandus aitab kaasa avatud ja ausale arutelule, mis võib pakkuda sellele probleemile lahendusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles