Südant kaitsvad toitained mõjuvad ka kümne aasta pärast

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seleen võib aidata südant tervena hoida.
Seleen võib aidata südant tervena hoida. Foto: john rowley/picture alliance/moodboard/Scanpix

Vanemad inimesed, kes kasutasid seleeni ja koensüümi Q10, saavad sellest veel ka aastaid hiljem kasu, selgub Rootsis läbi viidud uuringu järelkontrollist.

Rootsis uuringuga alustanud teadlased ei osanud algul oodatagi, et vanemate meeste ja naiste seas seleeni ning koensüümi Q10 kaitsvat mõju tõestada soovides võiksid nad jõuda tulemuseni, et need kaks toitainet suudavad kardiovaskulaarseid surmasid 54 protsendi võrra vähendada, teatas Pharma Nord.

Nüüdseks on uuringu lõppemisest möödas kümme aastat ning teadlased eesotsas Rootsi Linköpingi ülikooli kardioloogiga Urban Alehagen vaatlesid, kas seleeni ning koensüümi Q10 südant säästev mõju on püsiv. Esialgsed uuringu tulemused näitasid, et ravigruppi määratud patsientide seas oli suremus ligi 50 protsenti väiksem kui platseebogrupis.

Enam kui kümme aastat tagasi alustatud uuringus jagati osalejad kahte võrdsesse gruppi: ravi said 222 inimest ning platseebot 221 inimest. Nelja-aastase katseperioodi lõpuks oli ravigruppi alles jäänud 208 ning kontrollgruppi 194 inimest. Ülejäänud osalejad olid vahepeal surnud. Arvestades seda, et uuringu alguses oli keskmine osaleja eluiga 78 aastat, on see ootuspärane tulemus. Nüüdseks, kui uuringu lõpust on möödas kümme aastat, on ravigrupis olnud inimestest veel 175 elus, platseeborgupis osalenutest vaid 136 inimest.

Tugevam süda ja vähem haiglaravi

Peale uuringu avaldamist ajakirjas International Journal of Cardiology 2013. aastal, on erinevates ajakirjades avaldatud veel seitse järeluuringut, mis tuginevad uuringu lisaandmetele. Lisaks kahele põhitulemusele – oluliselt vähenenud südamehaigustesse suremuse risk ning südametegevuse oluline paranemine – on veel leitud tõenäosus, et seleeni ja koensüümi Q10 toidulisandi tarvitamine parandab vanurite elukvaliteeti ning vähendab nende hospitaliseerimise vajadust. 

Seleenipuudus

Alehagen ning tema meeskonnakaaslased leidsid peale suure hulga vereproovide analüüsimist, et Rootsi vanuritel on veres väga madal seleenitase. Enne toidulisandi võtmist oli uuritavate keskmine seleenitase veres 67,1 mcg liitris, mis on liiga madal organismi selenoproteiinide toetamiseks. Teadlased vaatlesid seoseid seleenitasemega veres ning leidsid, et madala väärtusega patsientidel oli 56 protsenti suurem tõenäosus surra südame-veresoonkonna haigustesse ning 43 protsenti suurem igasuguse surma tõenäosus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles