Mänguasjades leidub sageli ohtlikke kemikaale

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsele mänguasju ostes tuleks tähelepanu pöörata ohutusele.
Lapsele mänguasju ostes tuleks tähelepanu pöörata ohutusele. Foto: Nick White/picture alliance/moodboard/Scanpix

Aprilli lõpus avaldatud Euroopa komisjoni aruandest selgub, et kõige rohkem ohutusprobleeme kujutavad endast tarbekaupadest leitud ohtlikud ained.

2015. aastal edastati kogu Euroopa liitu hõlmav hoiatusteade 2072 ohtliku toote kohta, kirjutab veebileht thinkbefore.eu. Kõige sagedamini teatatakse ftalaate sisaldavate mänguasjade ja kahjulikke raskemetalle, näiteks niklit ja pliid sisaldavate moeehete keemilisest riskist. Ftalaate kasutatakse mänguasjades pehmendajana, need võivad kahjustada hormoonsüsteemi ja põhjustada viljakusprobleeme.

Keemilisele riskile (25 protsenti kõikidest teadetest) järgnes vigastuste risk (22 protsenti) ja lämbumisoht (17 protsenti). Lisaks tuuakse raportis esile endiselt tõusvat veebiostlemise trendi, mille kaudu jõuavad tarbijate kodudesse posti teel ka väljastpoolt Euroopa liitu valmistatud tooted, mille ohutust ei pruugi olla kontrollitud. Üle poolte ohtlikest toodetest, mille kohta teateid edastati, pärinesid Hiinast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles