12 silmaaluste tursete tekkepõhjust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tursed võivad silmade alla tekkida paljudel erinevatel põhjustel.
Tursed võivad silmade alla tekkida paljudel erinevatel põhjustel. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tursed silmade all on väga levinud häda, millega on kokku puutunud pea iga teine inimene, kuid tavaliselt on tursete tekkimise põhjused täiesti kahjutud ja ei ole seotud mingi haigusega.

Esmapilgul tundub, et tumedad ringid ega tursed silmade all ei kujuta endast kuigi suurt probleemi, sest midagi ei valuta ega sügele, kuid välimust rikuvad need küll, kirjutab Terviseuudised. Silmaalused tursed tekivad järgmistel põhjustel. Neid teades on sageli võimalik tursetest lahti saada.

1. Üleväsimus

Peab tegema vahet väsimusel ja üleväsimusel, mis tekkib siis, kui inimene võtab enda peale rohkem, kui on võimeline tegema. Proovi koormust mõistlikult jaotada.

2. Silmalihaste ülepinge

See tänapäeva inimese probleem on seotud arvutitehnoloogiate aktiivse tungimisega meie maailma. Mõned veedavad kuvarite ees 10-12 tundi päevas, ületades tunduvalt tervishoiuorganisatsioonide poolt soovitatavat normi. Silmad muidugi sellise koormuse eest "aitäh" ei ütle. Need hakkavad valutama, nägemine nõrgeneb, aga näole tekivad tursed ja sinikad.

3. Alkohol ja suitsetamine

Silmamuna on eraldatud silmakoopast periorbitaalse koega ehk rasvkoe kihiga, mis täidab amortisaatori funktsioone. Nii alkoholi kui tubaka tarbimise tagajärjel tekib periorbitaalse koe turse. Silmaaluste tursete tekkimine on põhjustatud just selle koe mahu suurenemisest.

4. Liiga palju vedelikku enne magamaminemist

Vältimaks probleeme tursetega silmade all ei tasu pärast kella kaheksat õhtul väga palju vedelikku juua, sest silmakoopa sees olev rasvkude võtab enda sisse vett.

5. Liiga soolased toitud

Sool seob vett organismis ning tekitab janu. Liigne vedelik organismis põhjustab silmaaluste tursete teket.

6. Liiga vähene uni

Kui inimene magab vähem kui seitse kuni kaheksa tundi päevas, peab ta olema valmis probleemideks näoga. Riskifaktoriteks on samuti ebamugav magamisasend, vale madrats  ja vale pea asend.

7. Vereringehäired ja hapnikupuudus

Siin peame silmas mitte raskeid patoloogiaid, vaid probleeme, mille põhjuseks on vale pea asend magamise ajal ja ruumide ebapiisav õhutamine. Tuuluta sagedamini ruumi, kus viibid ja pööra tähelepanu spetsiaalsetele ortopeedilistele patjadele ja madratsitele.

8. Pärilikkus

Kui silmaalused tursed hakkasid kimbutama juba lapse- või teismeeas, on võimalik, et oled pärinud probleemi isalt või emalt. Kahjuks on sellisel juhul kosmeetilist viga eriti raske korrigeerida ja midagi radikaalselt muuta saab ainult kirurgilisel sekkumisel.

9. Östrogeenide hulga suurenemine

See tekib kõikidel naistel mõned päevad enne menstruatsiooni, põhjustab vee kinnipidamise kehas ja silmaaluste tursete tekkimise. Sellise probleemi tekkimist lapseootel naistel peetakse normiks.

10. Naha ealised muutused

Ajapikku suureneb periorbitaalne kude ja «vajub» alumise lau naha alla. Väliselt väljendub see püsivate «kottide» tekkimises silmade all, mis aja möödudes suurenevad.

11. Ultraviolettkiirgus

Solaariumi liiga sagedasest külastamisest või soojamaareisist tingitud UV-lainete üleküllus põhjustab samuti silmaaluseid turseid. Päikesekiirte mõjul suureneb vabade radikaalide aktiivsus, mis põhjustab silmalauste veresoonte laienemise ning tumedate ringide tekkimise silmade alla.

12. Tursed võivad osutada haigusele

Reeglina on silmaalused tursed ajutine probleem, mis kaob ise 1-2 päevaga, kuid mõnedel juhtudel osutab tursete tekkimine tõsistele probleemidele. Siin toome mõned haigused, mille sümptomiks võib olla turse silma all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles