Ühtset digiregistratuuri tuleb veel oodata

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus võib digiregistratuur sobiva arstiaja saamist tunduvalt lihtsustada.
Tulevikus võib digiregistratuur sobiva arstiaja saamist tunduvalt lihtsustada. Foto: Mihkel Maripuu

Üle-eestilist digiregistratuuri, mis võimaldaks eriarsti vastuvõtuaega broneerida igasse Eesti haiglasse, on aastaid ette valmistatud, kuid süsteemi tööle hakkamiseni võib kuluda veel paar aastat.

«Üle-eestilise digiregistratuuri häda saigi alguse sellest, et tahtsime ehitada imemasinat, mis korraga kõik probleemid ära lahendaks, ja see masin sai nii keeruline, et ei suudetud omavahel kokku leppida, millest alustada,» selgitas Ain Aaviksoo Vikerraadio saates «Uudis+».

Aaviksoo rääkis, et e-teenust arendavad inimesed teevad endast kõik võimaliku selleks, et uus süsteem hakkaks tööle võimalikult kiiresti, kuid eraõiguslikult toimetavate haiglate eest ta midagi lubada ei saa. Tema hinnangul minnakse uuele süsteemile üle järk-järgult ja praegu on ministeerium sihiks seadnud 2018. aasta, mil Eesti on Euroopa liidu eesistuja.

Kui neli kuud tagasi oli vaid neli kuni viis protsenti saatekirjadest digitaalsed, siis praeguseks on see näitaja 40-45 protsenti ja digisaatekirja järgmise versiooni valmimise aeg on planeeritud selle aasta teise poolde, mistõttu on asekantsleri arvates põhjust arvata, et tulevikus eriarstiaja kinni panemine olla sama lihtne kui hotellitoa broneerimine veebis, ja selgitas, et praegu arendatakse paralleelselt digisaatekirja, digiregistratuuri ja e-konsultatsiooni teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles