Saksamaal hakatakse ravikanepit kinni maksma haigekassa rahast

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepi kasutamine võib mõnel juhul olla ainus võimalus valu vaigistamiseks.
Kanepi kasutamine võib mõnel juhul olla ainus võimalus valu vaigistamiseks. Foto: Alessandro Bianchi/Reuters/Scanpix

Saksamaa terviseministri Hermann Gröhe sõnul valmistab valitsuskabinet praegu ette seaduseelnõud, millega legaliseeritakse Saksamaal ravikanep ja hakatakse selle kasutamist kinni maksma riiklike haigekassade vahenditest.

«Soovime väga raskesti haigeid inimesi võimalikult hästi aidata,» ütles erakonda Kristlik-Demokraatlikku Liit kuuluv Gröhe telekanalile Das Erste. Tema sõnul kuuluvad nende haigete hulka polüskleroosi, raskete valuhaiguste ja krooniliste valude käes kannatavad inimesed, kuid ka näiteks inimesed, kellel tekkib kemoteraapia tõttu raske iiveldus.

«Kui miski muu ei aita, kuid arstid näevad võimalust valusid kanepiõite ja -ekstraktide abil edukalt kontrolli all hoida, siis ei tohi see valude leevendamise võimalus nõuda eraldi luba ja sõltuda inimese enda rahakoti paksusest, vaid neil üksikutel erandjuhtudel peab olema võimalik saada riikliku kanepiagentuuri poolt kvaliteetselt kasvatatud kanepist valmistatud tooteid, mille eest maksab haigekassa,» sõnas Gröhe. Ta rõhutas, et seejuures on väga oluline teadustöö, sest praegu ei ole veel täpselt teada, missugust kasu kanepist tegelikult olla võib.

Uus seadus peaks jõustuma 2017. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles